Идеята за вътрешен воден път, който да свързва Русе и

...
Идеята за вътрешен воден път, който да свързва Русе и
Коментари Харесай

Емил Радев: Плавателният канал на България е ключов проект за устойчивата свързаност на Европа

Идеята за вътрешен воден път, който да свързва Русе и Варна се възобновява от време на време без прогрес до момента. Но това, което дава нови вероятности за реализирането на плана, е стартираната процедура за развиване на трансевропейската транспортна мрежа, по-известна като TEN-T. Това сподели особено за ДЕБАТИ.БГ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който е един от вносителите на плана в Екологичен потенциал.

„ Внесохме предложение плавателният канал да бъде включен измежду предпочитаните транспортни направления на Европейски Съюз. Имаше над 1000 оферти, само че доста малко се утвърдиха. Мина гласоподаване и през транспортна комисия, и на първо четене в Екологичен потенциал. Дали ще остане в окончателния вид на стратегическия документ зависи от междуинституционалните договаряния сред Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета, както и финалното гласоподаване на регламента “, добави Радев.

Според него законодателната процедура би трябвало да завърши до края на тази година и изрази вяра българското държавно управление в Съвета да отбрани този план.

„ Той освен връща построяването на канала в дневния ред на България, само че на процедура влиза и в дневния ред на Европа. Ако каналът стане част от обсега на трансевропейската транспортна мрежа ще можем да получим европейско финансиране за построяването му. Проектите, с които се допълват TEN-T би трябвало да бъдат осъществени до края на 2040г. Става въпрос за огромни стратегически планове, от които Европа има потребност, тъй като подсигуряват устойчива съгласуваност, енергийна успеваемост и доразвиват капацитета на вътрешния пазар, безапелационен е Радев.

Какви съответни параметри планува предложението; по какъв начин ще отговори на рецензиите и за какво планът за канал Русе – Варна е толкоз значим – четете на следващия ден в цялото изявление на Емил Радев за ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР