Идеята за премахването на таксата от 2 лв. за обработката

...
Идеята за премахването на таксата от 2 лв. за обработката
Коментари Харесай

Малки аптеки готови за протест

Идеята за премахването на таксата от 2 лева за обработката на протоколите на скъпоструващите медикаменти, която сега НЗОК заплаща на аптеките, е с цел да насочи пациентите към тъкмо избрани вериги.

С това предложение се обслужва нечий корпоративен интерес и не е в полза на пациентите. Зад тази теза застанаха в ефира на БНР Антон Вълев – ръководител на Националната аптечна камара, и ръководителят на пациентски организации „ Заедно с теб “ Пенка Георгиева.

От аптечната камара анонсираха, че предстоят митинги, а пациентските организации показаха безапелационна поддръжка.

Заместник здравният министър Жени Начева съобщи след диалози с представители на сектора, че има подготвеност от огромни вериги аптеки да се откажат от тези 2 лева за обработката на протоколите. По този мотив Вълев разяснява: „ За мен е доста любопитно по какъв начин в постройката на министерството или отвън него се организират диалози с някого, като за тези диалози не са известени нито Фармацевтичният съюз, нито ние като аптечна камара, нито Асоциацията на притежателите на аптеки. Много е забавно с кого тъкмо се среща екипът на министерството, с цел да предлага някакви ограничения, които ни карат да се усмихнем “. По думите му това е популистка политика. Той акцентира, че е доста евентуално аптеките да се откажат да работят с тези медикаменти.

Георгиева съобщи, че от през вчерашния ден пациентите са извънредно обезпокоени от тези хрумвания на НЗОК. „ Премахването на тази такса и отнемането на отстъпките, които ще отидат в интерес на НЗОК от отчасти финансираните медикаменти, ще докара до отвод на много дребни аптеки в дребните градове да работят с тези скъпи лекарства, тъй като те ги закупуват и парите си получават след най-малко един месец. Пациентите считат, че с това предложение се обслужва само и единствено нечий корпоративен интерес “.

С това изказване се съгласи и Антон Вълев. „ Когато се отстрани финансовият инструмент, с който равнопоставено се обслужват протоколите, и по едно и също време с това същият този ви каже, че води едни секрети диалози с избрана незнайна и неспомената група вериги, това не значи ли, че в действителност страната посредством регулацията ще каже: „ Всички пациенти от на следващия ден стартирате да ходите единствено в тези вериги, те са наши другари “, най-вероятно тези вериги заплащат за избори “, съобщи Вълев.

Министърът и шефът на НЗОК би трябвало да оправят контрола, безапелационна е Георгиева. По думите й Касата няма административен потенциал. Вълев акцентира, че аптеките в страната са към 3600, от които 2200 имат контракт с НЗОК. Тези, които се афишират като вериги аптеки, са единствено 500 и са съсредоточени единствено в огромните градове, означи той.

" Когато махнете таксата, всичките тези близо 1700 аптеки ще спрат да извършват протоколите. Всички тези пациенти ще би трябвало да пътуват до огромните градове. В един миг ще настане писък и незабавно ще се извади аварийният ход, който в действителност е идната стъпка - това е остаряла фантазия на избрани корпоративни играчи - да се каже: " Премахваме ограничаването един притежател да има единствено до 4 аптеки, легализирайте веригите ". След това ще предложат въвеждане на мобилни аптеки, вид микробуси, с цел да можем да обслужим дребните обитаеми места, което ще е безусловно нарушаване на фармацевтичните правила и такова нещо няма на никое място ", акцентира Вълев./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР