Идеята за планета с две или повече слънца, не е

...
Идеята за планета с две или повече слънца, не е
Коментари Харесай

Откриха най-голямата планета в двойна звездна система

Идеята за планета с две или повече слънца, не е по никакъв начин невъзможна. Подобни звездни системи са познати на астрономите още от 1993-а година. Досега обаче никой не беше срещал същински солидна планета в сходна двойна система.

Използвайки галактическия телескоп Кеплер, учени са разкрили обекта Kepler-1647b – най-голямата позната планета, която обикаля към две звезди. Газовият колос е на 4,4 милиарда години и е с размерите на Юпитер. Орбитата на планетата е много разтеглена – една обиколка към двойката звезди лишава 1107 дни. Това обаче е много по-кратко и близо от орбитата на нашия газов колос, който прави цялостна обиколка към слънцето за 12 години.

Не е изненада, че учените не се надяват да открият живот на Kepler-1647 – газовият колос няма твърда повърхнина в смисъла на скалистите планети и изискванията в атмосферата му са враждебни. Има обаче възможност някоя от огромните луни, обикалящи към планетата, да са дом на живи организми – тъкмо както луните на Юпитер могат да бъдат.

Учените бързат да отбележат, че това е едвам върхът на айсберга при планетите, които обикалят към двойни звезди – занапред следва да откриваме и изследваме сходни странни системи, написа IDG.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР