Идеята за невидимостта винаги е омагьосвала човешкия ум, била е

...
Идеята за невидимостта винаги е омагьосвала човешкия ум, била е
Коментари Харесай

Съществуват ли невидими хора? Според науката не, според късото кино – да.

Идеята за невидимостта постоянно е омагьосвала човешкия разум, била е мотив за религия, подозрения, страхове, очарования и болежка. Идея, която не е подминала и редакторския екип на платформата за късометражно кино „ Кинематограф “. Вдъхновени от неосезаемите страни на живота, те са подготвили шест кино лентата, събрани в „ Историите на невидимите “. Подборът се осмелява да надникне в измеренията, всекидневно оставащи скрити за човешкото око, в тези истории, които се случват сред редовете на взаимоотношенията, разминават се в сенките на подсъзнанието и по една или друга причина остават незабелязани.

Зрителите ще имат опция да видят невидимото в границите на тематичните събития, които ще се проведат в цели седем града. Това са София, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Асеновград, Габрово и Благоевград. За прожекцията на 13-и март от 19:30 ч. в залата на „ Синегранд “, София, специфични посетители за сказка със феновете ще бъдат режисьорите Александра Фучанска и Невена Николова.

 
Кадър от кино лентата „ Мария “

В програмата са включени две български заглавия. Филмът „ Мария “ на режисьора Александра Фучанска, със специфичното присъединяване на Ирмена Чичикова, споделя за Мария – модерна жена, водеща на пръв взор идеален и спретнат живот, до момента в който една заран вътрешният й свят, който тя старателно крие както от другите, по този начин и от себе си, се демонстрира в прекомерно необикновен признак – стартира да става невидима, само че дали с това и проблемите й ще изчезнат? Филм, който ни въвлича в размисли за връзките сред забележимото и невидимото, завихрящи се в съзнанието на личността и нейните връзки със света, както и последствието от тази психическа стихия.

 Кадър от кино лентата „ Мария “

Второто българско заглавие е филмът „ Покрив “ на режисьорския тандем Невена Николова и Петър Герзилов. История за депресията, която обратно на всякаква етимология ни води на върха на висок приморски хотел, където двама души ще се срещнат, с цел да сложат завършек на живота си. Но дали са подготвени да извършат непоправимото, ще размислят ли, или към този момент е късно за това? Филмът „ Покрив “ е по едно и също време печален и занимателен, несръчен и изтънчен, една сцена от неврозата на нашето съвремие, която незабавно ни става близка с непринудената и безапелационна игра на актьорите Марина Фърцова и Емил Стефанов.

В програмата се включват още заглавия от Сингапур, Съединени американски щати, Финландия и Дания. Филми, които демонстрират, че постоянно най-невидимо е точно това, което се намира пред очите ни.


Кадър от кино лентата I Need My Space  („ Имам потребност от моето пространство “, бел. ред.)
Купете билет за прожекцията в София тук
Научете повече за взаимната акция на Списание 8 и „ Кинематограф “ тукПрограмата на Кинематограф тук
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР