Идеята за намиране на сандък със съкровища от древно корабокрушение

...
Идеята за намиране на сандък със съкровища от древно корабокрушение
Коментари Харесай

С нотки на животно и мокра коса: 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Идеята за намиране на сандък със съкровища от антично корабокрушение може да е известен кино сюжет, само че надалеч от златото и скъпоценностите, ненадейно изобретение може да бъде източникът на бъдещо благосъстояние. През 2010 година група водолази разкрили корабокрушение, съдържащо 168 бутилки шампанско, които към момента били цялостни и изненадващо, оказало се, че коствали много пари.

Корабът бил открит във финландския архипелаг Аланд, откакто потопен на дъното на Балтийско море през 1852 година Той съдържал бутилки шампанско от Juglar maison, както и 47 бутилки Veuve Clicquot, разпознати по тапите. На търг извършен две години след откриването им 11 от бутилките били продадени, като генерирали общо 156 000 $ облага.

170-Year-Old Shipwreck Champagne Is Oldest Ever Tasted, With Notes Of " Animal " And " Wet Hair "
— IFLScience (@IFLScience)
Като се има поради, че били открити 168 бутилки шампанско, изглеждало като добра концепция някой да ги опита. Професор Филип Жананд получил проби от три от бутилките и разгласил отчет с откритията си, където написа, че те евентуално съдържат най-старото шампанско, опитвано в миналото.

Разбираемо, след 170 години престой на дъното на океана, усетът в началото не бил позитивен. " Балтийските проби са разказани с термини като " скотски нотки ", " мокра коса ", " редукция " и от време на време " сирене ", пишат създателите в публикация по тематиката. Въпреки това, откакто завъртите виното в чашата си, с цел да наситите с О2 течността, вкусовите нотки се трансформират на " емпировматични, печени на скара, пикантни, опушени и кожени, дружно с плодови и флорални нотки ".

Сега, откакто виното е дегустирано и оценено, The Guardian заяви, че бутилките може да доближат цена до 190 000 $.

Въпреки ненапълно непривлекателните усети, това може да съставлява забавна опция за авантюристичните винопроизводители на бъдещето. Традиционно шампанското би трябвало да отлежава най-малко 15 месеца в маза, съгласно уеб страницата на Comité Champagne. Това допуска, че най-хубавите виновност се основават в условия, които включват непрекъсната температура и отбрана от светлина.

Какво по-подходящо място за тези условия на околната среда от дъното на океана? В Leclerc Briant сътвориха специфична годишна продукция, наречена Abyss, бутилките, от която се потапят край северозападния бряг на Франция.

„ Направихме го първо, с цел да тестваме отлежаването под вода, тъй като там има съвършените условия “, сподели Пиер Бетингер, търговски шеф на Leclerc Briant.



И те надалеч не са единствените, подхванали този опит. Други винопроизводители оставят виното им да отлежава в железни кафези под Атлантическия океан.

„ Вината стареят по-бавно под вода “, сподели сомелиерът Емануел Пескейра. „ Колкото по-надълбоко са, толкоз по-високо е атмосферното налягане, затова виновността резервират свежестта си доста по-дълго време. Някои имат усет на преди малко бутилирани, макар че са били в морето от две години. ”

При непрекъснати температури и по-малко излагане на светлина, може ли бъдещето на винопроизводствената промишленост да е предопределено от бутилките, открити в корабокрушението? Бихте ли пробвали подводно вино?

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР