Идеята за лукса се е променила. Вече не става въпрос

...
Идеята за лукса се е променила. Вече не става въпрос
Коментари Харесай

Пандемията промени изискванията на премиум туристите

Идеята за лукса се е трансформирала. Вече не става въпрос за владение на скъпи предмети и проявление на  това, което някои могат да имат, а други не. Сега луксът е близо. Поне по този начин счита шефът на Международната туристическа група (ITG) в Испания Крис Померой, пише cincodias.elpais.com. 

" Това, което търсят, е опитът, а не безусловно притежаването на този опит. Има хора, които обичат да носят първокласен часовник, само че не е нужно да го имат, въпреки всичко имаме и други разновидности като отдаване чартърен и шерване на продукти ", изяснява Померой. 

Според ръководителя на звеното за поддръжка на Генерална дирекция Turespaña Маги Кастелторт, това, което може да е първокласно прекарване за човек от избрана страна, може да значи нещо друго или просто да е опит от междинната класа за човек от друга дестинация. " И хубавото на Испания е, че можем да приспособяваме тези разнообразни усети към лукса ", споделя Кастелторт, обръщайки внимание на нуждата от персонализиране на услугата, с цел да се концентрира тя върху потребностите и упованията на клиентите.

Но макар че всеки екскурзиант има разнообразни упования, има избрани модели, които се повтарят. Луксозният туризъм е понижен с 54% през 2020 година заради пандемията. Смята се обаче, че тази година възобновяване ще бъде 26%, а до 2023 година цифрите ще бъдат същите като през 2019 година Това, което няма да се повтори, ще бъде това, което тези туристи с висока стойност търсят. 

Проучванията, извършени от Международната туристическа група (ITG) в Испания след здравната рецесия, демонстрират, че целите на пътуващите, които харчат над 30 000 евро за почивките си, са се трансформирали. Най-важното за тях в този момент са здравето и хигиената. На второ място са новите прекарвания. Хората с най-високи приходи пък търсят нови прекарвания, които не е наложително да са свързани с отмора и релаксация. Те търсят нещо друго и там методът би трябвало да бъде креативен, коментира шефът на групата Крис Померой.

За ръководителя на световната група за развиване на марката в The Red Sea Development Company, Трейси Ланца, този опит би трябвало да бъде обвързван с устойчивостта. По думите му, хората желаят да почувстват, че способстват за локалната общественост и да знаят, че не вредят на планетата. И последното изследване на ITG го потвърждава. За 35,8% от туристите, които харчат най-вече в дестинации, природата и дейностите навън са по-ценни от културата (31,6%), огромните градове (28%) или уелнес и спа центровете (25,5%). В допълнение, 21,9% от туристите на високо равнище са взели участие в някои селски или общински туристически действия на последната си почивка, за разлика от единствено 9,5% от пътуващите, които са похарчили по-малко. Според Кастелторт това има връзка с основна дума за премиум туристите: завещание. " Ако сте богат човек, желаете да оставите завещание, тъй че всички да си спомнят, че сте създали нещо положително за общността ", признава той.

Къде първокласните туристи ще харчат парите си след Covid-19? 

В това предпочитание за ново преживяване гастрономията е едно от основните настоящи лица и също така е едно от финансовите пера при пътуването, за което се харчат най-вече пари. И въпреки всичко тазгодишните резултати се разграничават от това, което може да се чака от екскурзиант с опцията да избере ресторанта, който желае. " Вълнуващи прекарвания за хранене ", на №8 в листата, са по-мотивиращи за пътуването, в сравнение с " добра вечеря "  в изтънчен ресторант, която остава на позиция №12.

" Най-важното е да имате достоверно гастрономическо преживяване, което те не могат да имат вкъщи и не е наложително да са в първокласен ресторант. Звездата на Мишлен е страхотна визитка и е огромна атракция за първокласния туризъм, само че същите тези хора, които през днешния ден посещават ресторант с този рейтинг, на следващия ден ще искат да отидат на пазар или да вечерят в местния ресторант ", казва директорът на Международната туристическа група (ITG) в Испания Крис Померой.

Друга наклонност, която се е трансформирала вследствие на пандемията, е търсеният вид настаняване . 9,3% от интервюираните не престават да избират първокласни хотели, само че частното настаняване, като вили (8,9%) или частни къщи (7,9%), набира известност. Смешното, показва шефът на групата е, че единствено 3,1% биха избрали международни марки хотелски вериги с пет звезди като Marriott или Hilton.

При морските пътувания поверителността също придобива значение и желанията за частни яхти (4,5%) надвишават тези за круизи на високо равнище (3,4%).

През 2021 година повече от 42% от първокласните туристи са похарчили към 50 000 евро за почивката си като упованията са следващата година тази сума да бъде надхвърлена. " Въпросът е по какъв начин да стигнем до тези туристи, които към този момент не са заслепени от звездите. За първи път, изяснява Померой, това, което им въздейства най-вече, не са рекомендациите на другари и семейство, а обществените медии. Отново всичко е обвързвано с диференциация: Tik Tok към този момент надминава Tripadvisor по въздействие измежду хората под 45 години. По-възрастните пък се въодушевяват от фирмените уеб страници и туристическите медии са това, което ги въодушевява най-вече.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР