Идеята за издаване на направление за от ще се осъществи

...
Идеята за издаване на направление за от ще се осъществи
Коментари Харесай

Безплатен PCR тест от лекар - необходима, но закъсняла стъпка

Идеята за издаване на направление за от ще се реализира единствено след строго направени критерии за това. Около това се сплотиха и доктор Николай Брънзалов - зам.председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари и доктор Стойчо Кацаров - Център за отбрана правата в опазването на здравето.
Как ще стане това? Критериите ще изготвят БЛС, Министерство на здравеопазването, НЗОК и Националното съдружие на персоналните лекари. Промяната ще влезе в действие с Анекс към Националния рамков контракт. Цената на този тест, регламентиран по този метод, ще се поема от Здравната каса, безапелационен беше доктор Николай Брънзалов.
 Коронавирусът по света: Заразените се усилват, дейните случаи - също Коронавирусът по света: Заразените се усилват, дейните случаи - също
Потвърдените случаи на ковид (болестта COVID-19) в международен мащаб са към този момент сред 36 071 253 и 36 391 057 съгласно американ...
" Нещата още са много в недопечен тип. Няма период, има варианат да се изготви съместно напътствие и тогава да се стартира да се работи. От 28 август нашите оферти са изпратени до всички , само че доста малко хора ги бяха прочели. Оказа се, че доста депутати са ги приели. Нашите оферти са освен персоналните лекари да могат да издават напавления, а всеки доктор контактувал с пациент, койот демонстрира признаци на ковид . ", изясни доктор Брънзалов в ефира на btv.
" Стъпката е вярна, дори малко закъсняла. Като здравноосигурени лица имаме право да получим подобен тест при потребност, дори освен постановен от общопрактикуващ доктор, а от всеки доктор. Такава е практиката в множеството европейски страни. Тестовете са безвъзмездни за популацията. Възможно е да има злоупотреби, само че по този начин или другояче огромна част от популацията ще се тества за ковид. Сегашната обстановка е напълнонеприемлива. Хора заплащат от джоба си по няколко стотин хиляди лв. всеки ден, а са здравноосигурени лица. В момента процедурата е доста комплицирана – минава през РЗИ, епидемиолог – и доста пациенти се отхвърлят поради дългия път, който би трябвало да изминат и се отхвърлят. Така че официално има основана процедура, само че на процедура тя не работи, с цел да се избегне едно от препядствията. ", разяснява Стойчо Кацаров.
" Това е стъпка напред, тъй като най-уязвимата стъпка в пътя на пациента при Коронавирус е диагностицирането. Ние в диагностиката към момента сме доста обратно и доста късно я слагаме и не детектираме в точния момент пациент. И той върви на всички места, върви в градския превоз идва и в нашите кабинети, намира се и с други хора. ", разяснява той главния проблем в изискванията на разрастваща се пандемия.
" Симптомите, които би трябвало да носи този пациент са известни и оповестени от здравния министър от 14 август тази година. Те по нищо не се разграничават като признаци, които наблюдават и сътрудниците в РЗИ ", безапелационен беше още той.

 Проф. Ива Христова: Все по-често ще сме очевидци на прекомерно огромен брой случаи на ковид Проф. Ива Христова: Все по-често ще сме очевидци на прекомерно огромен брой случаи на ковид
" Очаквана беше втората вълна от пандемията COVID-19 и ние предупреждавахме ", сподели пред БНР проф. Ива Христова, заместник-директор на На...
" Комуникацията при признаци са два типа " , продължи с разясненията персоналният доктор, " или по телефона или на място в кабинета. Но при първия вид – в случай че пациентът не лъже и даде вярна клиника, се надяваме да можем скоро и по електронен път да подаваме тази информация и да бъде тества, за да не се разкарва из обществото и да ръси. "
" Здравната каса има механизми за надзор и на лечебните заведения, и на лекарите. Няма нуужда от изключителни механизми за надзор. Смятам, че е по-правилно да гледаме на това заболяване, като на другите болести. Ние спряхме да ги виждаме. Хвърляме голям запас за една болест, която нито предизвиква такива кой знае какви вреди на популацията като цяло, нито е належащо да й се отделя толкоз запас и внимание. Пострадаха пациентите с други болести поради ковид. Проучване в Америка и други страни, оповестено неотдавна, демонстрира, че броят на скрининговите проучвания за рак са намалели с 85% . Това значи непоставени диагнози, непроведено лекуване и доста повече умряли хора от онкологични болести или сърдечно-съдови, в сравнение с от COVID-19. Хвърляйки цялото внимание върху коронавирус, ние изгубихме взор върху цялата система и това може да има доста по-големи последствия и да нанесе по-големи провали . ", безапелационен беше Стойчо Кацаров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР