Идеята за Европа, враждебна към предприемачите, някога би изглеждала смешна.

...
Идеята за Европа, враждебна към предприемачите, някога би изглеждала смешна.
Коментари Харесай

Технологичните инвеститори гледат към стартъп сцената в Европа

Идеята за Европа, враждебна към бизнесмените, в миналото би изглеждала смешна. В своя пик от XVII век апетитът на Холандската източноиндийска компания към капитал, който да подхранва растежа й, е бил толкоз неутолим, че постанова изобретяването на фондовия пазар. Тогава вложителите не са се възпирали от насилственото й отношение към локалните нации. В началото на XX век се основават колоси като L`Oréal, днешната най-печеливша империя за хубост, и датската AP Moller Maersk, най-голямата компания за контейнерни транспорти. Повечето от немските компании от Mittelstand, работодатели на повече от половината от всички служащи в страната, са основани едновременно.

Може би не е изненадващо, че един континент, разрушен от две международни войни, сътвори доста по-малко предприятия за висок напредък през втората половина на XX век. Но Европа по този начин и не възвърне апетита си за основаване на бизнес с висок напредък. През последните три десетилетия Америка роди четири колоса - Гугъл, Amazon, Tesla и Фейсбук, в този момент известни като Meta - чиито капитализации надвишиха 1 трлн. $. В същото време нито един от корпоративните " младежи " в Европа не се е покачил до 100 милиарда $. Един първенец от началото на века - Skype, беше закупен през 2011 година за 8.5 милиарда $ от Microsoft. Другият - Spotify, през днешния ден коства единствено 48 милиарда $. SAP, най-близката компания на континента до софтуерен колос, е учредена три години преди Microsoft и коства по-малко от една петнадесета от него.
Промяната витае във въздуха
И въпреки всичко смяната витае във въздуха. Европейските компании, учредени през десетилетието след международната финансова рецесия от 2007-2009 година, настъпват доста по-впечатляващо от по-възрастните си братовчеди. Рисковите капиталисти, които желаят да надушат идващия Гугъл, до момента в който той към момента се ръководи от кухненските маси на създателите, се насочват към европейските стартъпи. Има огромен избор. Европейските бизнесмени, които в миналото биха отишли на Запад, с цел да стартират бизнес, в този момент евентуално ще стартират вкъщи, а не в Силициевата котловина.

Новият приток на капитал е доказателство за промененото въодушевление. Преди 10 години европейските компании привлякоха под една десета от рисковия капитал (VC), вложени в света, макар че делът на Европейския съюз от международния Брутният вътрешен продукт беше малко над една пета. Тази година се следи повишаване на размерите на покупко-продажбите в доста райони, само че изключително в Европа, която в този момент притегля към 18% от световното финансиране на стартъпи, съгласно доставчика на данни Dealroom. Сега континентът може да се похвали с 65 " града на еднорози ", или такива, които са основали частен стартъп на стойност над 1 милиарда $. Това е повече от всеки различен район.
Реклама
Предишното ниско равнище на финансиране на континента не беше подбудено от липса на възвращаемост. Измерен посредством обща стойност - парични средства, върнати на вложителите плюс настоящата стойност на портфейла - като кратно на рисковия капитал, междинният европейски VC фонд, учреден през последните две десетилетия, не се е показал доста по-зле от междинния американски. Въпреки това американските рискови капиталисти от дълго време считат Европа за " място, където да заведат фамилиите си на лятна почивка, а не някъде, където да стартират бизнес ", споделя Дани Римър от Index Ventures, компания за рискови капитали с централи в Сан Франциско и Лондон.

Сега гласоподават с крайници. Американската капиталова компания Sequoia, която беше ранен покровител на Apple, Гугъл, WhatsApp и YouTube, разгласи предходната година, че ще отвори първия си европейски офис в Лондон и стартира да набира локални сътрудници. Мърморенето измежду локалните капиталови компании е за това по кое време, а не дали ще последват други американски VC екипи.

Рисковите капиталисти преследват потомство започващи компании, които са се възползвали от пътеката, прокарана от техните прародители. Подобно на Skype и Spotify може да не са достигнали главозамайващите оценки на американските си сътрудници, само че те демонстрираха на бъдещите бизнесмени, че е допустимо да се сътвори сполучлива софтуерна компания в Европа и тя да се разшири бързо, изяснява Майкъл Мориц от Sequoia. Сега, споделя Мориц, " към този момент не се притеснявате дали сте млади и умни да напуснете университета и да се присъедините към софтуерна компания, или да напуснете и да намерите такава ". Те също по този начин предоставиха на започващите компании набор от евентуални чиновници и членове на борда с предходен опит в работата за бързо разрастващи се новаторски компании.
Възходът
Комбинацията от опитни ръководители и достъп до опитни гении подхрани растежа на клъстер от европейски компании, учредени след разрухата на финансовата рецесия, които в този момент доближават зрялост. По-важното е, отбелязва Хюсеин Канджи от Hoxton Ventures, друга компания за рискови капитали, е, че те включват компании, които стартират да преобладават в съответните си ниши. Огромната нова категория обществени медии беше извоювана от Фейсбук, отбелязва той. " Сега Spotify е победител в стрийминг на музика, Klarna е победител в купи-сега-плащай-късно, а UiPath - в автоматизацията на роботизирани процеси - всички те са европейци ", споделя той. С възвращаемостта в света на технологиите Европа става прекомерно привлекателна вероятност, с цел да бъде пренебрегната от световните вложители.
Реклама Spotify е победител в стрийминг на музика, Klarna - в модела купи-сега-плащай-късно, а UiPath - в автоматизацията на роботизирани процеси.
Бумът се простира надалеч оттатък няколко от най-големите компании. За френския милиардер Ксавие Нил, създател на софтуерна стартъп компания, след това трансформирал се в вложител, серийните бизнесмени в Европа са ключът. Те започват нови талази от компании, споделя той, което значи " повече бизнесмени, повече гении, повече капитал, повече триумф, това е маховик в ход ". Рейчъл Делакур продаде първия си бизнес, BIME Analytics, платформа за бизнес разбори, през 2015 година за 45 млн. $, шест години откакто я съосновава в Монпелие. Тя започва Sweep, който оказва помощ на фирмите да наблюдават въглеродните излъчвания, предходната година. " Сега, когато стартирам този втори бизнес, през цялото време знам, че това може да бъде световна история ", споделя Делакур.

Помага също по този начин, че европейците, работещи за компании на ранен стадий, стават притежатели. Скорошен разбор на Index Ventures на 350 европейски стартъпи откри, че приблизително 15-17% от компаниите са благосъстоятелност на чиновниците. Това е повишаване от 10% преди пет години, макар че към момента е под равнището от 20-23% за американските стартъпи. Повишената подготвеност на служащите да получават отчасти заплащане с варианти за акции улеснява тези компании да се конкурират с предприятия с по-дълбоки джобове за гений, споделя Раймър.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Коронавирус 3 Политика 1 Данъци и обезпечаване 2 Политика 3 Данъци и обезпечаване 1 Данъци и обезпечаване 2 Коронавирус 3 Неща Реклама
Технологичните трендове също понижават разноските и разрешават на бъдещите създатели да развият компаниите си вкъщи в Европа, вместо да заминат за Калифорния. Стартирането на интернет бизнес преди означаваше закупуване на огромен брой сървъри, а и на място, където те да се поберат. Появата на облачните услуги значи, че вместо това компаниите могат да наемат процесорна мощ от хипермащабни облаци като Amazon Web Services и по-малки офиси. Пандемията принуди мениджърите на фондове да вършат инспекции и покупко-продажби през Zoom. Това понижава смисъла на географската непосредственост.
Въпросителните
Два огромни въпроса витаят над предприемаческия подем на Европа. Първият е степента, до която капиталът е просто преливане от ликвидността, която наводнява пазарите от началото на пандемията. От началото на пандемията четирите най-големи централни банки в света групово вкараха повече от 9 трлн. $ в световната финансова система, което понижи доходността на облигациите. Това изпрати вложителите във все по-рискови класове активи в гонене на възвращаемост. Инвестицията на капитал в бизнес на ранен стадий е главен претендент. Тъй като централните банки анулират стратегиите си за закупуване на активи, доходността от по-сигурни активи ще стартира да наподобява по-малко анемична, излагайки на риск огромното финансиране на рискови капитали в Европа.

Друг значим въпрос е дали взривът води до това, че Европа построява свои лични софтуерни колоси в американски жанр, или просто група от междинни компании, които са погълнати от по-големи, евентуално неевропейски купувачи. Това от своя страна ще дефинира дали предприемаческият миг на континента ще избухне, или ще възпламени нещо по-голямо. Правителствата са измисляли схеми, които да катализират основаването на бизнес от десетилетия, само че отговорът се оказва елементарен. " Няма нищо, което да усъвършенства образците за триумф, с цел да вдъхне доверие у хората ", споделя Мориц. От днешните европейски колоси зависи да решат какъв брой ентусиазъм да обезпечат на идващите генерации.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР