Идеята за 4-дневна работна седмица не е нова, но покрай

...
Идеята за 4-дневна работна седмица не е нова, но покрай
Коментари Харесай

Има ли ефект от 4-дневната работна седмица?

Идеята за 4-дневна работна седмица не е нова, само че около пандемията и работата от у дома, стана известна на много места в Европа. Главната й цел е да се обезпечи спомагателен почивен ден за служащите, до момента в който през останалите четири дни те правят същото количество работа и получават същото възнаграждение като за 5-дневна работна седмица.

Ето кои са страните на Стария континент, в които към този момент е въведена, и какви са резултатите от нея досега според .

Белгия

От ноември 2022 година белгийците имат право да избират дали да работят 4 или 5 дни в седмицата при нормалното си количество работа. Според държавното управление по този начин хората получават повече независимост. Някои работещи обаче би трябвало да останат в офиса до късно вечерта, с цел да свършат работните си задължения. Работниците на смени пък няма по какъв начин да се възползват от нововъведението.

Англия

В страната се организира 6-месечен тестов интервал, с цел да се ревизира какъв брой ефикасна е 4-дневната работна седмица. Участваха 61 компании, като 92 % от тях взеха решение да продължат по новия темп на работа, тъй като се е оказал ефикасен.
 Снимка 598852
Източник: iStock

Испания

Там държавната тестова стратегия стартира едвам през декември и занапред ще има данни дали по-кратката работна седмица се приема добре.

Исландия

90 % от популацията в страната работи 4 дни в седмицата, а данните демонстрират намалени равнища на стрес и " прегаряне ".

Швеция

Страната организира " тест " за 4-дневната работна седмица още през 2015 година, само че резултатите се оказаха спорни. Все отново някои работодатели взеха решение да я запазят.

Германия

Страната може да се похвали с минимум работни часове в Европа - 34.2 часа на седмица. Въпреки това профсъюзите упорстват за още по-голямо понижаване на натовареността. 71 % от германците утвърждават концепцията за 4-дневна работна седмица - занапред ще забележим дали ще я получат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР