Идеята винаги е била да направим нещо повече за братя

...
Идеята винаги е била да направим нещо повече за братя
Коментари Харесай

3D изложба разказва за живота на братя Шкорпил

Идеята постоянно е била да създадем освен това за братя Шкорпил, само че с времето трябваше да решим по какъв начин да подходим, с цел да го създадем. Имало е конференции и други събития отдадени на тях, само че казусът е, че нещата се движат за по-специализираната аудитория - хора, които се занимават с просвета, история и археология. Ние взехме решение да създадем галерия, налична за хората, които се интересуват от история, само че не са експерти.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Петър Атанасов, един от участниците в правенето на изложбата.

Атанасов сподели, че казусът, който са желали да решат е да създадат изложбата по-интересна за младото потомство - да се създадат нещата по-достъпни.

" Причината да изберем братя Шкорпил е това, че те са създатели на музейното дело във Варна. На процедура те са основали Варненския археологически музей, а ние - уредниците сме от там ", изясни Атанасов. Той описа, че изложбата и сега се сформира. " Тя е динамична, само че самото начало се сложи в средата на 2017 година, когато изработихме първия куб, когато направихме първия опит за уеб платформа, в която да слагаме наличие за братя Шкорпил ", уточни Атанасов и добави, че преди изложбата да пристигна в столицата, е била в Добрич, Габрово, Русе и Попово.

" Хората могат да видят доста неща, тъй като нашата галерия е друга. Тя е трислойна ", сподели той и изясни, че има едно физическо равнище - два куба, които хората могат да пипнат, QR код - който след сканиране води читателя в специфичен уебсайт, в който може да научи повече за братя Шкорпил, както и мобилно приложение - то разрешава да носите изложбата на всички места с вас и да следите, когато се разгласява нова информация. Атанасов описа, че изложбата е специфична, тъй като тя може да бъде на доста места. " Ако имате приложението тя е на всички места с вас ", посочи той и добави, че защото досега изложбата е формирана от два куба, при потребност единият куб може да е в един музей, до момента в който другият да е в различен град.

Атанасов разкри, че имат концепция да създадат трети куб обвързван с ползите на братя Шкорпил в естествените науки. Той сподели, че към този момент не възнамеряват непрекъснати изложения на техните творения за братя Шкорпил, тъй като смисълът на сходен вид изложения е да пътуват и да имат допир до по-голяма аудитория. Всички искащи да се срещнат с тази друга и новаторска галерия могат да го създадат до 11 ноември в Музея " Земята и хората "

Организатори и съставители на изложбата " Братя Шкорпил - пазители на историята " са Наталия Енева и Петър Атанасов. Изложбата съставлява живописен план с реформаторски темперамент, чиято цел е, посредством потребление на добавена действителност и мобилни устройства, динамично, налично и атрактивно да показва и разпространява незнайни и малко известни обстоятелства, документи и фотографии, свързани с братята Карел и Хермин Шкорпил, с техния живот и научна активност в България. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР