Идеята, приета в края на работатата на 48-мия парламент (на

...
Идеята, приета в края на работатата на 48-мия парламент (на
Коментари Харесай

АИКБ не приема минималната заплата да е 50% от средната - Икономика

Идеята, призната в края на работатата на 48-мия парламент (на 1 февруари – бел.р.) за пресмятане на размера на минималната работна заплата (МРЗ) като 50 на 100 от междинната брутна заплата за интервал от 12 месеца обратно, срещна отпор от страна на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и национално показаните работодателски организации.

Това сподели във Варна ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Решението на Народно събрание опонира на спогодба 131 на Международната организация по труда (МОТ) за минималните заплащания, както и на съответната европейска инструкция. Затова от АИКБ ще оспорят решението както пред Европейската комисия, по този начин и пред МОТ, разяснява Велев.

По думите му сходен механизъм на фиксиране на МРЗ е нездравословен за икономическия напредък и е в интерес на мързеливи и неквалифицирани служащи. Още повече, че има разлики в междинните заплати в София и останалите области, а разликата в междинната работна заплата на най-скъпоплатените и най-ниско платените сектори е четири пъти, изясни той.

Съгласно концепцията на народните представители в Кодекса на труда се вкара механизъм за установяване на МРЗ. Инициатор бяха от групата на Българска социалистическа партия, зад нея застанаха още ГЕРБ и Демократична България. Одобреният на второ четене текст гласи, че МРЗ за всяка идната година ще се дефинира до 1 септември на база 50% от брутната работна заплата сред 1 юли от предходната година и 30 юни на годината, в която се прави изчислението.

Механизмът би трябвало да стартира да работи от началото на 2024 година

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР