Идеята предизвиква пълномащабен бунт в кампуса на Google. Преди шест

...
Идеята предизвиква пълномащабен бунт в кампуса на Google. Преди шест
Коментари Харесай

Амбициозен американски експеримент тече във войната в Украйна

Идеята провокира пълномащабен протест в кампуса на Гугъл. Преди шест години колосът от Силициевата котловина подписва дребен контракт на стойност 9 млн. $, с цел да употребява уменията на няколко от най-иновативните си разработчици за основаването на инструмент за изкуствен интелект, който да помогне на военните да откриват евентуални цели на бойното поле, употребявайки фрагменти от дронове.

Инженери и други чиновници на Гугъл настояват, че компанията не би трябвало да има нищо общо с плана Maven, даже в случай че той е предопределен да помогне на военните да разграничават цивилни от военни.

Скандалът принуждава компанията да се отдръпна, само че Project Maven не умира - той просто се трансферира към други реализатори. Сега той се е трансформирал в упорит опит, който се тества на фронтовата линия в Украйна и съставлява основен съставен елемент от напъните на американската войска да даде навременна информация на военните, които се борят с съветските нашественици.

Засега резултатите са нееднозначни: Генералите и командирите разполагат с нов метод да показват цялостната картина на съветските придвижвания и връзки в една огромна, комфортна за прилагане картина, като употребяват логаритми, с цел да предвиждат напредването на войските и места на евентуални офанзиви.

Но американският опит в Украйна демонстрира какъв брой мъчно е да се доставят данни от 21-ви век в окопите от 19-ти век. Дори Конгресът да е на прага на отпущането на десетки милиарди долари помощ за Киев, остава открит въпросът дали новите технологии са задоволителни, с цел да извърнат хода на спора в миг, когато руснаците наподобява си връщат самодейността.

Конфликтът в Украйна, съгласно доста американски публични лица, се е трансформирал в " златна мина " за американските военни, в полигон за тестване на плана Maven и други бързо разрастващи се технологии. Произведените в Съединени американски щати безпилотни летателни апарати, които бяха доставени на Украйна предходната година, бяха елементарно свалени. А чиновниците на Пентагона към този момент осъзнават, че американската военна сателитна система би трябвало да бъде построена и конфигурирана по напълно друг метод, с конфигурации, които наподобяват повече на съзвездията от дребни спътници Starlink на Илон Мъск.

В миг, когато американски, английски и украински офицери, както и някои от най-хубавите военни реализатори от Силициевата котловина, изследват нови способи за разкриване и потребление на съветските уязвимости, американските чиновници се борят със законовите ограничавания за това какъв брой надълбоко могат да вземат участие в откриването и унищожаването на съветските сили.

" В последна сметка това се трансформира в наша лаборатория ", съобщи генерал-лейтенант Кристофър Донахю, пълководец на 18-та въздушнодесантна дивизия.

Въпреки първичните опасения на Гугъл по отношение на присъединяване в плана Maven, някои от най-изтъкнатите фигури в промишлеността работят по въпроси на националната сигурност, като акцентират по какъв начин Съединени американски щати употребяват конкурентното си преимущество в региона на технологиите, с цел да запазят превъзходството си над Русия и Китай в епохата на възобновено съревнование сред суперсилите.

Показателно е, че измежду тези фигури в този момент е и Ерик Шмид, който в продължение на 16 години беше основен изпълнителен шеф на Гугъл и в този момент употребява уроците от Украйна, с цел да създаде ново потомство самостоятелни дронове, които биха могли да провокират гражданска война във военната сфера.

Но в случай че спорът в Украйна се трансформира в изпитателен полигон за желанието на Пентагона да употребява съвременни технологии, той също по този начин стана и окуражаващо увещание, че технологиите не могат да извърнат хода на войната. Способността на Украйна да отблъсне офанзивите евентуално зависи повече от възобновяването на доставките на съществени оръжия и муниции, изключително артилерийски снаряди.

Първите две години от спора демонстрираха също по този начин, че Русия се приспособява доста по-бързо от предстоящото към технологиите, които дадоха на Украйна в началото преимущество.

Не е изненадващо, че всички тези открития преливат в изследване на " поуките ", което се организира в Пентагона и в централата на НАТО в Брюксел, ако войските на Алианса в миналото се окажат в директен конфликт с армията на президента Владимир Путин. Сред тях е откритието, че когато новите технологии се сблъскат с бруталността на старомодната окопна война, резултатите рядко са такива, каквито специалистите на Пентагона чакат.

" За известно време мислехме, че това ще бъде кибервойна... След това си помислихме, че е като старомодната танкова война от Втората международна война ", споделя военачалник Марк Мили, който се пенсионира като ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете предишното лято. След това, споделя той, е имало дни, в които са се чувствали като в Първата международна война.

На повече от хиляда километра западно от Украйна, в американска база в сърцето на Европа, се намира център за събиране на разследваща информация, който се е трансформирал в централна точка за сливане на съдружниците и новите технологии в битката с съветските сили.

В " Ямата ", както назовават центъра, не се позволяват гости. Американски чиновници рядко разискват съществуването му, частично от съображения за сигурност, само че най-много тъй като интервенцията повдига въпроси за това какъв брой надълбоко Съединени американски щати са въвлечени в ежедневната работа по откриването и унищожаването на съветските сили.

Технологията, употребена там, произлиза от плана Maven. Но версията, предоставена на Украйна, е проектирана по този начин, че да не разчита на най-чувствителните разследващи данни на Съединени американски щати или на усъвършенствани системи.

" В тези първи дни всичко беше много просто... Беше толкоз просто, колкото въобще можеше да бъде. Идентифициране на транспортни средства, хора, здания, а по-късно се опитахме да преминем към нещо по-сложно ", споделя генерал-лейтенант Джак Шанахан, който беше първият шеф на Обединения център за изкуствен интелект на Пентагона.

Според него напускането на Гугъл може да е забавило напредъка към това, което Пентагонът в този момент назовава " алгоритмична война ". Но " ние просто продължихме да се движим напред ", споделя Шанахан.

По времето, когато стартира спорът в Украйна, детайли на плана Maven се проектират и построяват от близо пет дузини компании от Вирджиния до Калифорния.

И въпреки всичко има една компания с нестопанска цел, която е най-успешна в обединяването на всичко това в това, което Пентагонът назовава " единно стъкло " - Palantir, учредена през 2003 година от милиардера закостенял либертарианец Питър Тийл и нейния основен изпълнителен шеф Алекс Карп.

Palantir е профилирана в организирането и визуализирането на големи масиви от данни. Но компанията постоянно се оказва в центъра на диспути за това по кое време основаването на картина на бойното поле може да способства за прекомерно автоматизирани решения за ликвидиране.

Проектът Maven бързо се трансформира в най-успешния измежду многочислените опити на Пентагона да премине към " алгоритмична война " и скоро сплотява данни от близо две дузини други стратегии на Министерството на защитата и търговски източници в невиждана обща оперативна картина за американската войска.

Но планът в никакъв случай не е пробван в изискванията на действителна война.

Една ранна заран, малко след февруари 2022 година, почитан американски боен чиновник и един от най-високопоставените украински генерали се срещат на полската граница, с цел да беседват за нови технологии, които биха могли да оказват помощ на украинците да отхвърлен съветските офанзиви.

В колата си американецът има таблет, на който бил задействан плана Maven посредством софтуера на Palantir и който е обвързван с терминал Starlink. Дисплеят на таблета демонстрира същите разследващи данни като тези на операторите в " Ямата ", в това число придвижването на съветските бронирани колони и диалозите сред съветски военни, които си проправят път към Киев.

С напредването на диалога излиза наяве, че американците знаят повече за местонахождението на украинските войски, в сравнение с украинският военачалник. Той е сигурен, че войските му са отвоювали един град от руснаците, само че американското разузнаване твърди противоположното. Когато американският чиновник му предлага да се обади на един от полевите си командири, украинският военачалник открива, че американецът е прав.

Украинецът бил учуден - и сърдит. Според него американските войски трябвало да се бият дружно с украинците. " Не можем да създадем това ", дава отговор американецът и изяснява, че това е възбрана от президента Байдън. Това, което Съединени американски щати могат да дават, споделя той, е изменящата се картина на бойното поле.

Днес сходно напрежение продължава и вътре в " Ямата ", където всеки ден се разиграва внимателен танц. Военните одобряват съществено директивата на Байдън, че Съединени американски щати не би трябвало да нанасят директни удари против руснаците. Президентът съобщи - не би трябвало да се разрешава на Русия да победи, само че в това време Америка би трябвало да " избегне трета международна война ".

По този метод американците насочват украинците в вярната посока, само че не дават точни данни за прицелване.

Украинците бързо го проумяват и основават нещо като горист план Maven, като употребяват търговски сателитни компании като Maxar и Planet Labs и данни, събрани от Twitter и Telegram.

Снимките в Instagram, направени наоколо от руснаци или украинци, постоянно демонстрират окопани позиции или маскирани ракетни установки. Скоро фотосите от дронове се трансформират в основен източник на данни за точно ориентиране, както и данните за геолокация от съветските бойци, които нямат дисциплината да изключат мобилните си телефони. Този поток от информация оказва помощ на Украйна да нанася удари по съветската артилерия. Но първичната вяра, че изображенията от бойното поле ще стигнат до бойците в окопите, свързани с телефони или таблети, по този начин и не се сбъдна, споделят полевите командири.

Един от основните детайли на системата е Starlink - сателитната мрежа, предоставена от Илон Мъск, която постоянно е единственото средство за връзка на бойците с щаба или посред им.

За известно време изглеждаше, че това софтуерно преимущество може да разреши на Украйна изцяло да изтласка руснаците от страната.

Мисията за модернизиране на украинския флот от безпилотни самолети очарова някогашния изпълнителен шеф на Гугъл Ерик Шмидт. " Украйна се трансформира в международната лаборатория за дронове ", съобщи той през октомври сред пътуванията си в страната.

Но през есента на 2023 година Шмид стартира да се тормози, че единствено новаторските преимущества на Украйна няма да са задоволителни. Населението на Русия е прекомерно огромно и прекомерно склонно към жертви, цените на петрола остават високи, а Китай към момента доставя на руснаците основни технологии и елементи - като в същото време ги продава и на украинците. И до момента в който украинските фабрики създават все по-евтини дронове, той се притеснява, че те бързо ще бъдат превъзхождани.

Затова Ерик Шмидт стартира да финансира друга идея, която в този момент, след опита с Украйна, намира последователи в Пентагона - доста по-евтини самостоятелни безпилотни летателни апарати, които ще се изстрелват на рояци и ще споделят между тях, даже в случай че изгубят връзка с човешките оператори на земята.

Идеята е да се основат нови оръжия, които да се научат по какъв начин да заобикалят съветската противовъздушна защита и да се престрояват, в случай че някои от дроновете в рояка бъдат свалени.

Далеч не е ясно дали Съединени американски щати, които са привикнали да основават изискани безпилотни самолети за 10 млн. $, ще могат да преминат към модели за еднократна приложимост. " Тук има доста морални въпроси ", призна Шмидт, отбелязвайки, че тези системи ще провокират нов кръг от диспути за насочването към задачата въз основата на изкуствен интелект, макар че Пентагонът упорства, че ще резервира " уместно равнище на човешка преценка за потреблението на мощ ".

Ерик Шмидт стига и до един недопечен извод - тази нова версия на войната евентуално ще бъде ужасяваща. " Сухопътните войски, над които кръжат безпилотни самолети, знаят, че непрекъснато са под наблюдението на невидими водачи, намиращи се на няколко километра от тях... И тези водачи знаят, че евентуално са на прицел на врага, който ги следи... Това възприятие за неустановеност и смъртоносно воайорство участва на всички места в Украйна ", написа Шмид предходната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР