Идеята първите три дни да ги плаща работодателят беше да

...
Идеята първите три дни да ги плаща работодателят беше да
Коментари Харесай

Оплаквания, че фалшивите болнични се увеличават, а виновникът бил съдът

Идеята първите три дни да ги заплаща работодателят беше да се понижат подправените болнични. " Публична загадка е, че не е най-трудното нещо да си вземеш болничен ", разяснява Иван Нейков, някогашен обществен министър от времето на Иван Костов. Нейков съобщи и, че работодателите пробвали да управляват нещата – с обжалване на съмнителни болнични, само че правосъдната процедура била такава, че шеф не може да глоби служащ, тъй като болничният бил публикуван не от служащия, а от различен човек. " Този съд на Марс ли живее ", попита Нейков пред Българска национална телевизия. Той даде и образец – че в Полша не се плащал първият месец болничен.
Според Нейков, би трябвало да има професионален разбор за какво се стигна дотук, а не да одобряваме други ограничения без разбор.
Такава беше практиката до 2010 година. Първият ден се заплащаше на 70% от Национален осигурителен институт, по-късно – изцяло. Така зам.-председателят на БСК Димитър Бранков разяснява новия напор на работодателите да не заплащат болнични – по-точно първите три дни.
Бранков разгласи, че откогато работодателите заплащат, над два пъти се нараснали разноските, а от 16% на 24% се нараснал делът на работодателите, плащащи болнични. Това, съгласно Бранков, е задоволително съображение да се смята, че има огромни злоупотреби.
Отделно, зам.-председателят на БСК упрекна " Медицински одит " в липса на задоволително надзор, имало и доста документно-осигурителни измами за стаж. " Този вид измами нарастват – това подсказва, че имаме доста неточности в структурата ", сподели Бранков и попита къде е лелеяното електронно здравно досие. Той въпреки всичко разяснява и, че евентуално няма задоволително фрагменти в администрацията, с цел да има задоволително надзор. Но Бранков подсети, че БСК е давала предложение да се направи карта на заетостта в България и като се знае картината, по най-невралгичните зони да има по-силен надзор.
Без заплащане първите три дни?
На въпрос какво ще стане с майките с дребни деца, в случай че първите три дни болничен не се заплащат въобще, Бранков отвърна, че БСК желае да се върне практиката Национален осигурителен институт да заплаща, не да няма въобще заплащания, като призна, че другите работодатели били на друго мнение.
Ще ощетим доста хора, които в действителност имат потребност от болничен, предизвести и Нейков. Той даде и следния съвет – работодателят да проучва от кое място идват болничните за отсъстващи чиновници. " Насочи се там – атакувай и оспорвай дейностите на този персонален доктор ”, сподели Нейков, визирайки вид, при който огромен дял чиновници излизат с болничен в отпуск, като документът се издава от еднакъв доктор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР