Идеята остров Св.св. Кирил и Юлита да се превърне в

...
Идеята остров Св.св. Кирил и Юлита да се превърне в
Коментари Харесай

Реанимират идеята за културен център на остров Св. св. Кирик и Юлита

Идеята остров Св.св. Кирил и Юлита да се трансформира в център на изкуствата ще бъде реанимирана. Днес островът посети министърът на културата проф. Велислав Минеков, който разгласи, че към този момент е разговарял с кмета на Созопол и с представители на американска фондация, с посланика на ОАЕ у нас, Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми.

Има заричане за помощ и от ЮНЕСКО, като организацията е в непрестанен контакт с фондации, които подкрепят сходен тип културно завещание и неговото консервиране и възстановяване, разясни министърът на културата. Финансиране на плана се търси и от още няколко разнообразни източника, в това число и от европейските фондове по програмата за районно развиване.

Идеята е остров " Св. св. Кирик и Юлита " да стане музей, европейски и международен център, в който да има музей на археологията и актуалното изкуство. Проектът по обновяването на острова отлежава от повече от 11 години, пишат от МК, а News.bg намери следа за нея в архива си от преди 15 години. А и не един министър на културата до този миг е давал поръчка за ремонт.

От Министерството на културата са отпуснати аварийни средства за ремонт на покрива на бившето военноморско учебно заведение и е значимо да стартират незабавни дейности.

Островът се намира в извънредно тежко положение, а постройките на бившето военноморско училище и казармите там тънат в съсипия.

По плана към този момент са осъществени теренни изследвания, както е направено и проучване на постройките, само че към момента се пресмята какъв брой тъкмо средства ще са нужни за цялостната реализация на плана. " Вероятната цена на целия обект е равна на половингодишния бюджет на цялото министерство. Не е допустимо без непозната помощ ", уточни министърът на културата Велислав Минеков.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР