Идеята на Зелената сделка е да предизвика цялостна трансформация -

...
Идеята на Зелената сделка е да предизвика цялостна трансформация -
Коментари Харесай

Как Зелената сделка в Европа засяга България и в кои сектори предстои мащабна промяна?

Идеята на Зелената договорка е да провокира цялостна промяна - смяна в метода, по който се случват икономическите процеси, в бизнес моделите и смяна в моделите на ползване за всеки един от нас. Това съобщи Мария Трифонова, гост-анализатор в Европейския съвет за външна политика, по телевизия Bulgaria On Air.

" Европа прокарва своите климатични политики още от началото на 20-ти век, само че с всяка минала тактика, тя става все по-амбициозна. До този миг тя съумява да реализира задачите си, които бяха планувани за предходния програмен интервал. Климатичните промени към този момент оказват своето въздействие и разноските и следствията, които те ще провокират, карат европейските институции да бъдат все по-амбициозни и съществено отдадени ", съобщи тя.

Кои браншове у нас ще бъдат наранени от тези промени?

По думите на Трифонова у нас най-често се приказва за бранша на енергетиката, само че промени единствено в този бранш няма да могат да ни доведат до реализиране на декарбонизация в дълготраен проект. Според нея належащо да има координирани ограничения.

" Очакваме доста огромна промяна за тежката промишленост, само че също има капацитет и за по-леката индустрия. Секторът на превоза също е значим и ще бъде обиден. Всички последващи стратегии и политики са свързани с политиките за Зелената договорка ", съобщи тя.

Според нея се чака България да получи сериозен запас.

" До момента е ясно какво ще получим като запас и тласък с цел да преминем към по-устойчив модел на произвеждане и да компенсираме засегнатите от европейската Зелена договорка. Финансовият запас, който чакаме все още е над 2,3 милиарда евро, само че той може да бъде подсилен, в случай че се усилят районите за промяна ", сподели тя.

Губи ли Европа конкурентоспособност, решавайки се на сходна стъпка?

По думите й и Китай е много насочен да премине към нисковъглеродни решения и в много софтуерни браншове страната води в това отношение.

" Европа си слага за цел да бъде образец за останалите страни и да покаже, че това е допустимо. Има и терзания от загуба на конкурентоспособност и от това, че водещи индустриални компании биха напуснали Европа. Това е проблем, който се дискутира всекидневно и дизайнът на тези политики е изработен по този начин, че да бъде избегнат сходен развой. "

Къде е България в цялата картинка?

По думите й във връзка с въвеждане на нисковъглеродни технологии сме обратно. " Освен късмет за нас, тази политика в даден миг може да се окаже, че слага една разграничителна линия сред страните, които не са съумели да се възползват в точния момент и всички останали страни, които напредват прекомерно бързо и съумяват да внедрят софтуерни нововъведения. Така, че би трябвало да се работи бързо и вложенията да се случват бързо ", споделя тя.

Според нея макар, че българските жители не са осведомени със Зелената договорка като идея, проучвания демонстрират, че има високо утвърждение във връзка с зелените политики.

" Макар не толкоз осведомени, българските жители демонстрират даже предпочитание да вземат участие интензивно и да поддържат политики, които да много непопулярни, като слънчеви покриви на постройките, запрещение на вноса на остарели коли. ", съобщи специалистът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР