Идеята на законодателството е да рамкира начина, по който ще

...
Идеята на законодателството е да рамкира начина, по който ще
Коментари Харесай

Евродепутати със закон ще пазят човешките права от изкуствения интелект

„ Идеята на законодателството е да рамкира метода, по който ще действа изкуственият разсъдък. От софтуерна позиция, той носи доста изгоди. От етична позиция, от време на време може да бъде спорен, тъй като тук се слага въпросът дали и доколко ще размени човешката активност и какъв брой работни места могат да бъдат застрашени. Но най-много, ние би трябвало да сме сигурни, че потреблението му няма да навреди на хората и няма да наруши техни съществени права. “

Това сподели за Euronews Bulgaria българският евродепутат Петър Витанов, който дружно с още 11 свои сътрудници работи по основаването на европейско законодателство, регулиращо потреблението на изкуствен интелект.

 
Година и половина работим по регламентирането на потреблението на изкуствения разсъдък. Просто в този момент сигнализираха от Институт „ Бъдеще за живот “ – няколкостотин интелектуалци, които откриха, че ИИ може да бъде спорен. Както дава доста преимущества, по този начин крие и основни опасности.
„ Вследствие на това писмо ние отправихме един зов, в който настояваме за общо регламентиране на метода, по който ще действа ИИ “, сподели Витанов по отношение на апела към президента на Съединени американски щати Джо Байдън и на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, насочен за привикване на Среща на върха по тематиката.

Очакваме законът да бъде гласуван в комисия през месец май, а през юни да мине на първо четене в Народното събрание, счита евродепутатът.

 
Този закон е учреден на риска. Има практики, които са неразрешени – такива, които съставляват значителен риск за здравето и живота на индивидите.
„ Тези, които сме по-вляво, се опитваме да сложим в центъра индивида и неговите права. Например, забраняваме лицевото различаване в действително време, тъй като то опонира на съществени човешки права като правото на анонимност, правото на сдружаване. Или идентифициране посредством биометрика на страстите ви “, изясни евродепутатът от Партията на европейските социалисти.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР