Идеята на Великобритания бързо и лесно да договори след Брекзит

...
Идеята на Великобритания бързо и лесно да договори след Брекзит
Коментари Харесай

Заради катарската криза идеята на Лондон за "бърза търговска сделка" със Залива е под въпрос

Идеята на Англия бързо и елементарно да контракти след Брекзит комерсиално съглашение с богатите монархии от Персийския залив се сблъсква действителността поради продължаващата над два месеца рецесия в района, написа в. " Гардиън ".

След като министър председателят Тереза Мей пое поста след референдума за Брекзит, тя предложи Обединеното кралство да е хазаин на първата в историята " изнесена " среща на страните от Съвета за съдействие в Залива (ССЗ). Беше основана и работна група, която да изследва опциите за договорка, основана на модела сред ССЗ и Сингапур. Отношенията с Европейския съюз не биха могли да са за образец, защото комерсиалните договаряния сред Залива и Брюксел стопираха поради противоречиви въпроси, свързани със спазването на човешките права. Такава договорка обаче съществува сред страните от ССЗ и Европейската зона са свободна търговия - Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия.

Идеята беше форумът да се състои през декември във типа на " Съвет за съдействие на Англия и Залива " и да покаже, че Лондон елементарно може да си откри други сътрудници, откакто напусне Европейския съюз. ССЗ обаче на процедура е блокиран от разрива на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет с Катар. Макар Кайро да не взе участие в ССЗ, други две монархии имат основна роля в съвета. Освен това със задълбочаването на рецесията в Рияд и други столици се чуват апели за премахване на страната от ССЗ. На " Даунинг стрийт " нямат визия и какъв брой дълго ще продължи рецесията, защото Катар продължава да упорства, че е незаслужено упрекнат във финансиране на тероризъм.

Съветът, основан през 1981 година, беше обсъждан като значим вектор в дипломатическата интензивност на Мей, която работи интензивно, с цел да потвърди, че за Англия има други възможности на Евросъюза. Търговията с блока обаче пораства отпреди тя да пристигна на власт. През 2016 година размерът ѝ е 30 милиарда лири и тази стойност е по-голяма от английския експорт за Китай и съвсем двукратно по-висока от този за Индия.

Лиъм Фокс, министърът за интернационалната търговия, към този момент е посочвал Залива като един от районите, където Обединеното кралство може бързо да задълбочи комерсиалните си връзки или да сътвори положително съдействие в редица области, от инфраструктурата и естествените науки до креативната промишленост и защитата.

Очаква се да е доста по-трудно за Англия да си обезпечи добра договорка с обособени страни от ССЗ, в сравнение с с целия съвет - моделът за който, по подигравка на ориста, е стъпил на правилата на Европейския съюз. В рамките на ССЗ има зона за свободна търговия от 1983 година и митнически съюз - от 2015 година В близката година трябваше да бъде подписана и декларация, с която да се удостовери задължението на страните към свободното придвижване на хора и артикули.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Преговорите за Брекзит (46)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР