Идеята на субсидиите в селското стопанство е да подпомагат малките

...
Идеята на субсидиите в селското стопанство е да подпомагат малките
Коментари Харесай

Тихомир Безлов пред БНР: Eвросубсидиите са схема за концентрация на богатство


" Идеята на дотациите в селското стопанство е да подкрепят дребните и междинните производители, а не милионерите. Преди влизането ни в в Европейския съюз с стратегия " Сапард ", а по-късно с европейските дотации, създадохме класа на латифундисти, които разпределят милиардни средства ". Това сподели в изявление за " Преди всички " на БНР анализаторът от Центъра за проучване на демокрацията Тихомир Безлов. Поводът за изявлението му е общинския консултант от Бургас Бенчо Бенчев, арестуван дружно с търсения от Интерпол Димитър Желязков (Митьо Очите) в турски хотел.

Бенчо Бенчев е измежду най-едрите аграрни производители от така наречен " група на зърнарите ". При митингите за евросубсидиите през 2012 година Бенчев бе измежду уредниците и министър председателят Борисов разясняваше фигурата на Бенчев, напомни Безлов. Акцентирайки върху концентрацията на евросубсидиите, анализаторът посочи, че от 2015 година има европейско решение за „ таван “ на дотациите, което е довело до противозаконни схеми за тяхното приемане.

" Тези дотации не трябва да надвишават 300 хиляди евро. Имайте поради, че когато през 2010-2012 година направихме първите описи на хората, фирмите, фамилиите, които са зад тези компании, в случай че си спомняте, имаше групи, които имаха 30 милиона евросубсидии. Сега тези групи са трансформирани на десетки дребни компании, с цел да се преодолее този предел от 300 хиляди. Дори да го извършите, създавате организация, т.е. създавате проведена незаконна група с десетки подставени лица, компании, които ви движат документооборота, правите голямо количество нарушавания. Но с цел да докажете това, ви би трябвало следствие – би трябвало да докажете, че това фактически са подставени лица, че тези документи фактически са подправени и така нататък ", съобщи Безлов.

Големият проблем, съгласно икономиста е, че " тези великански компании на фамилии взимат тези пари, а с цел да ги взимат, би трябвало да го създадат през политиците ". " Взимайки ги, би трябвало да създадат престъпни организации ", добави анализаторът.

" В резултат на политически протекционизъм се сътвориха към стотина фамилии в страната, които разпределят 70-80% от евросубсидиите. За 2017 година те са 2 милиарда и 900 милиона – това са големи пари за страна като България. Това, което публично се случва в България от 2015 година, е, че умишлено се заобикаля този таван. Администрациите, политиците заобикалят да разясняват тази тематика. Няма да я видите на никое място. Всички сега приказваме какъв ролс-ройс има Бенчо. /.../ Ролс-ройсът на Бенчо, или това, че го е укрил, ми се коства дори дребнотемие ", съобщи още Тихомир Безлов.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР