Идеята на схемата 60 на 40 е да служи на

...
Идеята на схемата 60 на 40 е да служи на
Коментари Харесай

Горанов за държавната помощ за бизнеса: Този, който не иска да участва, да съкращава работници

Идеята на схемата 60 на 40 е да служи на тези, които имат вероятност, само че поради рецесията с ковид са лимитирани, а не да бъдат избавени тотално банкрутирали. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов за държавната помощ.
Този, който не вижда вероятност, да праща чиновниците си на борсата , де факто съобщи министърът. " Нали не очаквате, че бюджетът може да издържи да заплаща всички заплати ", добави той.
Попитан какво прави страната, щом да речем 400 000 души излязат на трудовата борса поради рецесията (по някои изчисления), отговорът на финансовия министър беше, че неговата роля е да откри баланс. А на въпрос може ли плануваното от януари нарастване от 10% на държавната администрация да бъде замразено , последва пояснение, че всичко е допустимо. Нека не прибързваме, да забележим какъв ще е ударът, продължи той и даде обещание още идната седмица да предложи вид за актуализация на държавния бюджет. От тази позиция финансовият министър заприказва за изтегляне на заеми за милиарди от интернационалните пазари.
Горанов уточни, че да речем в ресторантьорския бизнес по-лесно се образоват фрагменти, в сравнение с в цех за автомобилни елементи. И предизвести пред предаването " Неделята на Нова ", че работодателите, които не мислят да са солидарни, могат да пуснат чиновниците си на трудовата борса. Мярката е ориентирана към елементарния човек, към служащия, а не към работодателят, който не желае да взе участие . Нашата задача е да съхраним претовареност – който не желае, може да не взе участие, акцентира министърът. Според него обаче, да вземем за пример Франция, която дава 45 милиарда евро, в действителност като % от Брутният вътрешен продукт дава по-малко, в сравнение с България.
Финансовият министър сподели и, че се мисли за отлагане на банкови заеми, само че се разисква точната методология под шапката на Българска народна банка !
Почти няма неадресиран индивид в ограниченията за държавна помощ, сподели още Владислав Горанов. Не можем толкоз дълго, колкото на някои им се желае, да оказваме помощ, акцентира той, напомняйки, че сме страна във валутен ръб.
Не предвиждаме понижаване на Данък добавена стойност за заведенията за хранене, а безлихвени заеми за самоосигуряващи се лица ще се дават с концепцията, че изключително такива в перспективни браншове бързо след здравната рецесия ще могат да рестартират активността си, съобщи Горанов.
Ще стигнем до стопанска рецесия – към момента са най-вече страховете за здравето, предизвести Горанов. Нашата съществена задача е да успеем да поддържаме всички функционалността на страната без спиране, безапелационен беше той и подсети, че както има към 3 млн. души, които работят, по този начин и към 3 млн. пенсионери.
Погледът на бизнеса
Мярката 60 на 40 не е работеща, безапелационен е ръководителят на АИКБ Васил Велев. Според него, от нея ще се възползват такива бизнеси, които нямат толкоз огромна потребност.
По сметки на АИКБ, действително работодателите дават още 77% от всички трудови разноски, при 60% помощ от страната, която обаче е единствено за осигурителния приход и в действителност се получава по този начин, че страната дава единствено 23% - детайлности научете ТУК! И предизвести, че дребният бизнес няма запаси – бюджетът там се връзва месец за месец.
Велев изиска и изменение на изключителния закон, тъй като той не планува да няма закъснение в заплащания сред частно-правни субекти, когато става въпрос да вземем за пример за връзки сред снабдители и магазини за хранителни артикули. „ Не желаеме спомагателни пари, а да стигнат до тези, които имат потребност от тях ”, сподели той. И добави, че няма настройка в понеделник (30 март) Народното събрание да поправи закона, само че е належащо да се работи бърза.
Още: " Последна информация и всичко за ковид, 29 март "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР