Идеята на парите за ВЕИ от Плана за възстановяване е

...
Идеята на парите за ВЕИ от Плана за възстановяване е
Коментари Харесай

Парите за ВЕИ от Плана за възстановяване: къде и за кого

Идеята на парите за ВЕИ от Плана за възобновяване е да заместят въглищната енергетика и да образуват основа за нов тип енергийна система.

Средствата са за слънчеви съоръжения, електропреносната мрежа, пилотни планове за водород и геотермална сила. В идващите пет години да вземем за пример Планът планува построяването на голям потенциал от слънчеви мощности - 1.7 гВт, плюс акумулатори.

Предвидени са 878 млн. лева за скица за отчасти финансиране на такива планове. Ще има общо шест търга, които ще се организират един път на шест месеца от началото на 2022 година На всеки от тях ще се разиграват планове за най-малко 285 мегавата, като 25% от тях, или към 70 мВт, ще са отделени за дребни ВЕИ - под 5 мВт. Това ненапълно ще ограничи концентрацията на плановете, само че действително не е тъкмо по този начин.

Останалите 215 мВт могат да бъдат извоювани от един-единствен претендент, което значи голяма централа в дадена точка на страната. Такива огромни планове към този момент бяха оповестени - край Хасково и Харманли. Възможно е сходни инициативи да се осъществят и в комплекса " Марица-изток " q стига да вземем за пример държавните мини да решат да вземат участие.

Важно изискване на търговете е, че би трябвало да се построи и оборудване за предпазване на сила, което да е с мощ 25% от инсталирания потенциал на ВЕИ централата и да може да обезпечи работа за най-малко 4 часа. Това ще обезпечи вечерното балансиране на системата и още повече ще понижи опцията за включването на въглищни Топлоелектрическа централа за тази цел.

Офертите на вложителите ще бъдат класирани по това кой ще съобщи най-малка безплатна помощ.
Капитал - брой 42
А с цел да могат всички тези нови ВЕИ да бъдат присъединени към мрежатаq са планувани и основни вложения в преносната електроенергийна система на страната - 370 млн. лева за Електроенергийния систематичен оператор, който би трябвало да обезпечи още 270 млн. лева лични средства.

Освен за огромни централи има планувано и финансиране за дребни покривни фотоволтаици. Общият бюджет от Плана е 140 млн. лева, като ще има и съфинансиране. Домакинствата ще могат да получават сред 6 и 11 хиляди лева, като за енергийно бедните субсидирането ще е 100%. Условието е инсталациите да са с мощ 4 кВт, или действително за едно домакинство. За съпоставяне в този момент се подкрепят с преференциални цени планове до 30 кВт, което води до злоупотреби - солари да се строят върху изоставени къщи и хранилища в отдалечени села, което натоварва мрежата и изисква спомагателни вложения.

Ще има и финансиране за закупуването на слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване. Пари ще се дават единствено на семейства, които не са свързани към топлопреносна или газопреносна мрежа.

Не бива да се пропущат и заложените в mлана помощи за бизнеса за построяването на системи за лично произвеждане на ток. И без такива през последните години стотици предприятия вложиха в солари, които да обезпечат част от нужната им електрическа енергия, а с грантовете този развой ще се форсира доста.

Идеята на парите за ВЕИ от Плана за възобновяване е да заместят въглищната енергетика и да образуват основа за нов тип енергийна система.Средствата са за слънчеви съоръжения, електропреносната мрежа, пилотни планове за водород и геотермална сила. В идващите пет години да вземем за пример Планът планува построяването на голям потенциал от слънчеви мощности - 1.7 гВт, плюс акумулатори.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР