Идеята на парите за ВЕИ от Плана за възстановяване е ...

Идеята на парите за ВЕИ от Плана за възстановяване е

Парите за ВЕИ от Плана за възстановяване: къде и за кого

Идеята на парите за ВЕИ от Плана за възобновяване е да заместят въглищната енергетика и да образуват основа за нов тип енергийна система.

Средствата са за соларни съоръжения , електропреносната мрежа, пилотни планове за водород и геотермална енергия. В следващите пет години да вземем за пример Планът планува изграждането на голям потенциал от соларни мощности - 1.7 гВт, плюс акумулатори .

Предвидени са 878 млн. лева за скица за отчасти финансиране на такива планове . Ще има общо шест търга, които ще се организират един път на шест месеца от началото на 2022 година На всеки от тях ще се разиграват планове за най-малко 285 мегавата, като 25% от тях, или към 70 мВт, ще са отделени за малки ВЕИ - под 5 мВт. Това ненапълно ще ограничи концентрацията на плановете , само че действително не е тъкмо по този начин .

Останалите 215 мВт могат да бъдат спечелени от един-единствен претендент , което значи голяма централа в дадена точка на страната. Такива огромни планове към този момент бяха оповестени - край Хасково и Харманли. Възможно е сходни инициативи да се реализират и в комплекса " Марица-изток " q стига да вземем за пример държавните мини да решат да вземат участие .

Важно изискване на търговете е, че би трябвало да се построи и оборудване за предпазване на енергия, което да е с мощ 25% от инсталирания потенциал на ВЕИ централата и да може да обезпечи работа за най-малко 4 часа. Това ще обезпечи вечерното балансиране на системата и още повече ще намали опцията за включването на въглищни Топлоелектрическа централа за тази цел.

Офертите на инвеститорите ще бъдат класирани по това кой ще съобщи най-малка безплатна помощ.
Капитал - брой 42
А с цел да могат всички тези нови ВЕИ да бъдат присъединени към мрежатаq са планувани и основни вложения в преносната електроенергийна система на страната - 370 млн. лева за Електроенергийния систематичен оператор, който би трябвало да обезпечи още 270 млн. лева лични средства.

Освен за огромни централи има планувано и финансиране за малки покривни фотоволтаици. Общият бюджет от Плана е 140 млн. лева , като ще има и съфинансиране. Домакинствата ще могат да получават сред 6 и 11 хиляди лева , като за енергийно бедните субсидирането ще е 100%. Условието е инсталациите да са с мощ 4 кВт, или действително за едно семейство . За съпоставяне в този момент се подпомагат с преференциални цени планове до 30 кВт, което води до злоупотреби - солари да се строят върху изоставени къщи и хранилища в отдалечени села, което натоварва мрежата и изисква спомагателни вложения .

Ще има и финансиране за закупуването на слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване. Пари ще се дават единствено на семейства , които не са свързани към топлопреносна или газопреносна мрежа.

Не бива да се пропущат и заложените в mлана помощи за бизнеса за изграждането на системи за лично произвеждане на ток. И без такива през финалните години стотици предприятия инвестираха в солари, които да обезпечат част от нужната им електрическа енергия , а с грантовете този развой ще се форсира изобилно .

Идеята на парите за ВЕИ от Плана за възобновяване е да заместят въглищната енергетика и да образуват основа за нов тип енергийна система.Средствата са за соларни съоръжения , електропреносната мрежа, пилотни планове за водород и геотермална енергия. В следващите пет години да вземем за пример Планът планува изграждането на голям потенциал от соларни мощности - 1.7 гВт, плюс акумулатори .
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията , би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако публикацията Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя . Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев