Идеята на организаторите е такова събитие да се провежда всяка

...
Идеята на организаторите е такова събитие да се провежда всяка
Коментари Харесай

†Неофит благослови новокръстени младенци

Идеята на уредниците е такова събитие да се организира всяка година

Стотици бебета получиха Свето кръщение и станаха православни християни по едно и също време в 9 града в страната. Масовото кръщене стартира с благословението на патриарх Неофит в столичния храм „ Света София ”, където християни станаха над 200 деца. Събитието се организира в още 8 от огромните градове в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Враца и Плевен.

Инициативата е на акцията в поддръжка на раждаемостта ”Направи го за България ” и се реализира под патронажа на патриарх Неофит и на Българската православна черква, която освобождава участниците в кръщенето от наложителната такса за ритуала и подарява безплатно кръщелните свидетелства на бебетата.

Сред звездните кръстници в София бяха Владо Николов, Хилда Казасян, Мария Гроздева, Виктор Ангелов, Поли Генова. Иван и Андрей и доста други.
 В столичния храм „ Света София ” християни станаха над 200 деца. В столичния храм „ Света София ” християни станаха над 200 деца.
”Децата, които за записани в акцията са общо 1237, само че в самия ден не всички от тях участваха. Все още нямаме точни данни какъв брой са били децата, по тази причина споделяме, че са към 1000. Планираме това събитие да се организира всяка година. Идеята ни е известни хора от сферата на медиите, спорта и шоубизнеса да насочим вниманието към демографския проблем. Смятаме, че сега той е един от най-големите проблеми за България ”, съобщи пред „ Труд ” продуцентът Андрей Арнаудов, който е един от главните основатели на събитието.

Според уредниците на акцията ”Направи го за България ” за по-малко от девет месеца тя е постигнала забележителни резултати, като в нея са се присъединили повече от 1200 фамилии с новородените си деца. Много от тях са на българи, живеещи в чужбина, с трето и четвърто дете в фамилията, с близнаци и даже с тризнаци.

Участниците в събитието са попълнили специфичен въпросник, създаден взаимно с Българска академия на науките по тематиката какво би трябвало да се промени в средата и законодателството, с цел да се раждат повече деца.

„ Ще оформим предложенията на родителите и ще ги дадем на локалната, както и изпълнителната и законодателната власт. Оказа се обаче, че огромна част от желанията не бяха ориентирани към страната, а към бизнеса – като по-гъвкаво работно време и повече схващане към младите майки ”, изясни още Андрей Арнаудов.

Той уточни още, че уредниците на акцията са поели ангажимент да дарят по най-малко 1 лев за всяко записано бебе на фондация „ Искам бебе ”, която оказва помощ на двойки с репродуктивни проблеми. „ Умножихме броя по пет и по този начин ще дарим над 6000 лв. ”, сподели още Андрей Арнаудов.

Над 50 деца благословиха във Варна


Кмет и Мис „ България ” станаха кръстници във Варна

 42 варненчета, заченати през 2016 година, бяха кръстени във Варна, всеобщият обред оглави варненския митрополит Йоан. 42 варненчета, заченати през 2016 година, бяха кръстени във Варна, всеобщият обред оглави варненския митрополит Йоан.
42 варненчета, заченати през 2016 година, бяха отдадени в неделя в тайнството на християнството на всеобщо кръщене в Катедралния храм ”Св. Успение Богородично ”, ръководено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници от епархията.

Шест от фамилиите, довели децата си в Катедралата, избраха за кръстник кмета Иван Портних.

„ Благодаря за привилегията. Нека децата бъдат здрави, щастливи и да сбъдват фантазиите си. Приветствам уредниците от ДНК за идеята, имам вяра, че следващата година тя ще премине при още по-голям интерес ”, сподели Портних, откакто кръсти Александър, Антон, Валентин, Даная, Карина и Теодор.

Д-р Милен Врабевски, създател на фондация ”Българска памет ” и Мис ”България-Вселена 2001 ” Ивайла Бакалова също станаха звездни кръстници на други 5 бебета. Само 2-3 от всички мъници резервираха наличие на духа, до момента в който дядо Йоан ги топеше голички в купела. Плачът на останалите бе посрещнат с трогване и усмивки от десетките миряни, пристигнали на невижданото всеобщо кръщене.

50 бебета бяха кръстени в Бургас. В съвсем летния, доста безоблачен ден край морето, пред храма „ Св.св. Кирил и Методий ” се събраха фамилиите на децата и доста техни другари. На пет от бебетата кръстник стана Ути Бъчваров.

Сред формалните посетители на събитието бе зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева. Община Бургас бе отличена по-рано тази година със документ за необикновен принос в съхраняването на българската ДНК – за инвитро програмата, която сътвори, поддържа и развива от години.

Владика и 7 свещеници отслужиха ритуала в Търново

75 малчугани вкараха във вярата в Пловдив

 В Търново всеобщият обред бе отслужен от митрополит Григорий дружно със седем свещеници от епархията. Снимка: Веселина Ангелова В Търново всеобщият обред бе отслужен от митрополит Григорий дружно със седем свещеници от епархията. Снимка: Веселина Ангелова
Великотърновският митрополит Григорий и някогашната царска депутатка Юлияна Дончева кръстиха 35 деца в неделя във Велико Търново. Масовият обред бе отслужен от Владиката дружно със седем свещеници от епархията.

Малчуганите на друга възраст, получиха своето Свето кръщене в катедралния храм „ Рождество Богородично ”.

„ Тази дребна пътечка към Бога, по която в този момент стъпват новокръстените, ще стане огромен и необятен друм. По време на турското иго кумовете и кръстниците са били тези, които зорко са пазили нашето православие и са съумели да опазят нашата религия и националност ”, сподели в словото си пред миряните митрополит в претъпкания от народ храм митрополит Григорий.

74 деца от Пловдивската епархия одобриха светото кръщение в митрополитския храм „ Света Великомъченица Марина ”. Ритуалът бе воден от Знеполския свещеник Арсений.

„ Кръстените деца към този момент имат своя ангел пазител, който ще ги пази и закриля ”, сподели след кръщението на първата група деца свещеник Арсений и пожела Бог да ги направлява.

Светото кръщение в митрополитския храм в Пловдив продължи близо 5 часа, като децата бяха одобрявани на групи, а малчуганите получиха като подарък сребърно кръстче, детско евангелие, брошура и пакет памперси.

Демографска картина

Общият брой за предходната година е 60 609

765 бебета по-малко проплакали през 2016 година

 В София са се родили 15 703 бебета и те са с 430 повече по отношение на 2015 година В София са се родили 15 703 бебета и те са с 430 повече по отношение на 2015 година
През 2016 година у нас са се родили 60 609 бебета, демонстрират данните от регистъра за ражданията на здравното министерство. Новородените са били със 765 по-малко спрямо 2015 година.

Логично отличник е град София, като в столицата са се родили 15 703 бебета и те са с 430 повече през 2016 година по отношение на миналата година.

Последна на опашката се подрежда област Видин, където броят на новородените е 413 или с шест повече от 2015 година

След София по брой новородени през 2016 година се подрежда област Пловдив – 6695, а третото място е за област Варна – 4601. В Пловдивска област през 2016 година са проплакали за първи път с 365 бебета по-малко спрямо миналата година, а във Варненско със 72 повече, сочи статистиката.

Четвъртото място по новородени се пада на Бургаска област – 3401 или с петдесет бебета повече от миналата година.

Петото място е за област Стара Загора, където новородените са били 3044, а шестото за област Сливен – 2824 родени бебета. Областите Сливен и Стара Загора са разменили позициите си спрямо 2015 година, когато в Сливенско новородените са били 3114, а в Старозагорско – 3073.

На последващо място по брой новородени за 2016 година е област Плевен – 2550, или със 198 по-малко спрямо миналата година.

На осмо място е Благоевградска област – 2145 новородени, като и тук понижението е същото, както и в Плевенска област.

На девета позиция е област Пазарджик с 1990 бебета и спадът е най-малък по отношение на миналата година, когато те са били 2006.

Топ 10 за 2016-а затваря област Русе с 1758 новородени или с 51 по-малко по отношение на 2015 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР