Идеята на новата програма за чистия въздух е да направим

...
Идеята на новата програма за чистия въздух е да направим
Коментари Харесай

Нено Димов: Идеята на новата програма за чистия въздух е да направим така, че на пазара да не бъдат допускани нискокачествени въглища и брикети

Идеята на новата стратегия за чистия въздух е да създадем по този начин, че на пазара да не бъдат допускани нискокачествени въглища. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов в изявление с „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия, представено от " Фокус ".
„ В Националната стратегия за чистия въздух главният проблем е тъкмо битовото отопление. Това, което е обещано в отчета на Световната банка, е, че то замърсява към 9 пъти повече в сравнение с автомобилния превоз. Естествено това е приблизително за страната, има огромни градове, при които главното замърсяване е от колите. Но 9 пъти разлика е основна, като тук приказваме за твърдо гориво – и за дърва, и за въглища, и за брикети. Така че това е главният детайл, към който са ориентирани ограниченията в този народен проект, който следва да стане и държавен документ “, изясни Димов.
Той уточни, че програмата планува 6-годишен проект за възстановяване качеството на въздуха. „ Основните проучвания са за подмяната на уредите, които съществуват сега, с различен метод на отопление. Този документ е ориентиран най-много към локалната власт, с цел да може да тя сама реши по какъв начин да влага ограничавания запас, който има, с цел да реализира оптимален резултат “, разяснява министърът.
Димов изясни, че следва през идващото тримесечие да бъде отворен запас от оперативната стратегия за въздух, на който бенефициент ще бъдат общините. „ Това са към 115 млн. лева, които са извънредно незадоволителни. Но при срещата ни с Европейска комисия, чиито представители идват в София за дефинитивни срещи след две седмици, ще желаеме да бъдат включени избран брой общини, които дават отговор на дадени условия, тъй че на тази база да можем да договорим по-сериозен запас през идващия програмен интервал, който да бъде задоволителен за всички общини “, разяснява той.
По думите му концепцията на новата стратегия е на пазара въобще да не бъдат допускани въглища и брикети, които не дават отговор на изискванията. „ Ще се изисква от производителите и вносителите да показват документи. До хората не би трябвало да се позволява опция да си купят нискокачествени въглища “, сподели още Димов и уточни, че това няма да докара до огромна смяна в цените.
„ Ако приказваме за битовото отопление, евентуално част от програмата ще помогне на семействата да си купят нови уреди. Давайки на общините този запас, те ще решат по какъв начин да оказват помощ на семействата да си подменят уредите. Идеята е смяната да стане първо посредством тласък, след това посредством отдръпване от пазара. Трябва да развием по този начин стопанската система, че да бъдем по-богати. Развитата стопанска система и страна, която има несъмнено равнище на стандарт, е тази която развива устойчива околна среда. Когато можете да си позволите различен метод на отопление, най-малкото ще се замислите. Така че връзката сред качеството на живот, благосъстоянието на една страна и опазването на околната среда е доста близка “, изясни министърът на околната среда и водите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР