Идеята на кмета на Девин да се замени такса смет

...
Идеята на кмета на Девин да се замени такса смет
Коментари Харесай

Цветанов: Идеята екоданък да замени такса смет си заслужава

Идеята на кмета на Девин да се размени такса боклук с екоданък си заслужава, съобщи пред публицисти ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в Девин.
„ Идеята е в действителност революционна и би трябвало да бъде разисквана на експертно равнище. Съответно тя би трябвало да бъде подложена и на публично разискване, тъй като всяка законодателна смяна би трябвало да кореспондира както с експертното мнение, по този начин и с възприемането й от обществото. Трябва да се откри нужният баланс и в случай че това води до нужната успеваемост и до повече приходи за общините, си заслужава да бъде прегледано това предложение. Това може да стане и през НСОРБ в разговор с министерствата на екологията и финансите, с цел да се създадат нужните законодателни промени “, уточни още Цветанов.
Девинският градоначалник, а и мнозина негови сътрудници считат, че такса боклук е несправедлива и несъответстваща. Затова Даскалов дружно със експерти от неговата администрация и специалисти от браншови организации, най-много от КРИБ, са създали калкулации, въз основата на които оферират внезапна смяна в методиката за пресмятане и събиране на таксата за битови боклуци.
Той предлага таксата напълно да отпадне за популацията и бизнеса като се размени с екоданък или екотакса. Отчислението би трябвало да е 1/400 част от цената на всяка закупена стока. Иначе казано, на закупена стока за 100 лв. ще се удържат 25 стотинки екотакса.
По този метод съгласно кмета се обезпечава събираемост незабавно, освен това 100% от нужните средства за събиране, транспортиране и депониране на битовите боклуци.
„ По този метод, по който сега е организиран казусът, няма по какъв начин да се случи това в никакъв случай. Ще дам и различен образец - в случай че някой човек си купи една вафла, която коства 1 лева и постави 0,25% от горната страна, той си заплаща незабавно и такса боклук. А тези пари - такса върху стокооборота, ще отидат в специфична сметка в МФ и оттова се връщат като целеви трансфер към общините единствено и само за тази цел. Така всяка община ще бъде сигурна, че ще получи задоволително средства, с цел да извърши качествено и дейно сметосъбиране, а не както в този момент кметовете да пращаме писма за наложително събиране, посредством ЧСИ да търсим тези такси и отново да не можем да ги съберем “, споделя кметът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР