Идеята на “Демократична България за разделянето на функциите на КПКОНПИ ...

Идеята на “Демократична България за разделянето на функциите на КПКОНПИ

Надежда Йорданова,: Мълчанието по досиетата “Пандора” доказва необходимостта от разделяне на КПКОНПИ |

Идеята на “Демократична България ” за разделянето на функционалностите на КПКОНПИ в два органа още веднъж е на дневен ред около разкритията по досиетата “Пандора ”. Това обяви претендентът за депутат в 23-ти МИР Надежда Йорданова от ДБ пред Дарик радио.

“От досиетата “Пандора ” излиза друга информация от обществената . В същото време не виждаме следствие , а похлупване с безмълвие . Ние предлагаме обособяване на две разнородни функционалности . Установяването на спор на ползи и тяхното санкциониране да бъде в един орган, а в различен орган да останат функционалностите за лишаване на нелегално придобитото имущество ”, изясни тя.

Ревизията на корупционни схеми е незадоволително ефикасен прийом , а е належащо следствие , разяснява още Йорданова по тематиката за положението на битката с корупцията.

" Необходимо е следствие на всяка една индикация за допустима корист , за допустима корупция, за неефективно консумиране на обществени средства. И какъв брой обратно би трябвало да бъде това следствие ? Колкото е отминалостта , планувана от Наказателния кодекс. Всичко останало са единствено едни пиар акции " , разяснява тя.

Надежда Йорданова добави , че би трябвало да се довърши системата за електронно възлагане на социални поръчки, както и да се отворят данните в регистъра и досиетата за социални поръчки.

“Трябва неотложно да бъдат спрени всички допустими законови вратички, които водят до злоупотреби с процедурите. Да извършим невъзможна схемата “Автомагистрали ”, да вземем за пример ”, сподели Йорданова.

“Трябва да извършим връзката сред процедура и надзор на осъществяването . Трябва да затворим черните каси на изпълнителите на социални поръчки. Именно “черните каси ” на тези реализатори правят допустима корупцията ”, съобщи още тя.

Източник: offnews.bg