Идеята КПКОНПИ да има разследващи функции и да се превърне

...
Идеята КПКОНПИ да има разследващи функции и да се превърне
Коментари Харесай

Много е опасно КПКОНПИ да стане паралелна прокуратура

Идеята КПКОНПИ да има проверяващи функционалности и да се трансформира в паралелна прокуратура е доста рисков ход. Това сподели пред БТВ юрист Николай Хаджигенов, който беше народен представител в 45-то и 46-то Народно заседание, по повод готвения от " Продължаваме промяната " законопроект за промяна на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

" По този метод антикорупционната комисия може да бъде превърната в " бухалка ", в инструмент на изпълнителната власт. Тук нещата би трябвало да се уточняват доста деликатно. " Демократична България " имат превъзходен план за КПКОНПИ, който не трансформира Комисията във втора прокуратура ", съобщи той.

" В момента едвам докарваме България на нещо сходно на парламентарна република, по тази причина мисля, че на Народното събрание би трябвало да се обърне повече внимание. Без правосъдната промяна няма по какъв начин да стане нищо, само че в случай че Народното събрание не действа вярно, той ще се трансформира във " вълшебна пръчица " на изпълнителната власт, какъвто беше в продължение на 12 година за Борисов ", уточни някогашният народен представител.

По думите му изказванията на прокуратурата, че Министерство на вътрешните работи оказва напън на прокурори, са смехотворни. " Това е опит на Гешев да се отбрани. Очаквам Гешев най-сетне да излезе от прокуратурата. Преди него имахме същия основен прокурор, само че по-умен – Цацаров. Гешев е креатура на Цацаров. Правилата за работа на прокуратурата би трябвало да бъдат изменени, само че тази смяна би трябвало да стартира с махане на индивида, който е на върха ѝ. Тази прокуратура е основана по руски модел за да крепи една тоталитарна страна. Такава прокуратура има само у нас и в Русия ", акцентира юрист Николай Хаджигенов.

Той разяснява, че се надява парламентът да придвижи правосъдната промяна най-малко ненапълно, като означи, че за това се изискват доста старания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР