Идеята е шофьорите без нарушение да плащат по-ниска цена от

...
Идеята е шофьорите без нарушение да плащат по-ниска цена от
Коментари Харесай

”Гражданска отговорност” може за някои да скочи с 200%

Идеята е водачите без нарушаване да заплащат по-ниска цена от базовата, която се заплаща сега, а хората с нарушавания – по-висока, сподели по bTV зам.-председателят на Комисията за финансов контрол (КФН) Ралица Агайн.

За най-недисциплинираните водачи с "повече от едно (нарушение) всяка година, доста години наред ", цената може да скочи до 200% по отношение на базовата. За изрядните понижението е към 50%, посочи Агайн.

С въвеждането на системата „ бонус малус” застрахователите ще имат достъп до осведомителните масиви на КАТ и въз основата на данните ще се дефинира и размерът на полицата. При определянето на цената ще се взимат поради всички регистрирани нарушавания и влезлите в действие наказателни постановления.

Застрахователите няма да преценят субективно. Коефициентът ще се образува въз основата на публична статистика и той ще бъде еднакъв за всички застрахователи, разясни наскоро Светла Несторова, ръководител на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

Със сигурност ще се глоби шофирането с превишена скорост, тъй като това нарушаване най-често води до произшествия на пътя, разгласи зам.-председателят на КФН.

Освен превишението на скоростта върху размера на застраховката "Гражданска отговорност " ще се отразява и неспазване на пътни знаци, светофари, изключително червен сигнал на светофара, предизвести Бойко Рановски, шеф на "Пътна полиция ".

Ралица Агайн посочи, че новата система може и да не влезе в действие от 1 януари идната година, само че сигурно ще бъде въведена при започване на 2018 година

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР