Идеята е обществото да получи пълна яснота за годините, в

...
Идеята е обществото да получи пълна яснота за годините, в
Коментари Харесай

Атанасова: Обществото трябва да получи яснота за приватизацията

Идеята е обществото да получи цялостна изясненост за годините, в които държавната благосъстоятелност е станала частна. Така стимулира предлагането за проверка на приватизационните покупко-продажби зам.-председателят на комисията по правни въпроси и народен представител от ГЕРБ Десислава Атанасова пред Нова ТВ.

„ Периодът, който сме предложили, е от 1992 година до 2017 година Обхващаме интервала във всичките мандати на ръководство на ГЕРБ. Ние нямаме комплекс, че във времето, в което ГЕРБ е управлявала, би трябвало да има разпънат политически чадър. Напротив, ние желаеме истината за този интервал ", разяснява Атанасова.

Причината за инспекциите тя уточни в доклада на тези покупко-продажби.

„ Този интервал е емблема и на прехода. Ние предлагаме един път вечно да се постави точка на тази страница и да е ясно, обществено и известно дали, кой и по какъв начин е правил приватизационни покупко-продажби, дали има нарушавания на закона, дали има закононарушения, свързани с тях ", добави депутатът от ГЕРБ.

По думите на Десислава Атанасова през този интервал са осъществени над 5200 покупко-продажби. Но отхвърли да уточни съответен образец.

„ Средствата от покупко-продажбите за приватизация би трябвало да постъпват в Сребърния фонд. В него се набират средства за пенсиите на българските пенсионери. За нас е значимо да разберем дали има осъществени нарушавания на процедурата за приватизация ", сподели още Атанасова и даде образец с „ Кремиковци ", който беше приватизиран за 1 $. И изясни, че с смяната отминалостта повече няма да е спънка пред прокуратурата, с цел да проверява и да повдигне обвинявания по в този момент настоящия Наказателен кодекс. Тя добави още, че най-скандалните приватизационни покупко-продажби по този начин и не са стигнали до съд.

Запитана за какво по едно и също време и ръководещата ГЕРБ, и опозиционната Движение за права и свободи вършат инспекции на приватизационните покупко-продажби, Десислава Атанасова отвърна: „ Отдавам го на това, че още една политическа мощ е узряла и стигнала до концепцията, че следва да има изясненост по тези приватизационни покупко-продажби ".

И отвърна: „ Движение за права и свободи не разполагат с 60 депутатски подписа. Смятам, че е по-разумно да се причислят към подписката, която предизвикваме ние. Днес чакаме и Движение за права и свободи, и Българска социалистическа партия да ни дадат отговор дали ще вземат участие. Сега събираме 60 подписа и внасяме предлагането в Конституционния съд. За да стане това предложение факт, са нужни 180 гласа в пленарната зала при гласуването. В случай че се съберат повече от 160 гласа, предлагането се преглежда наново, само че не по-рано от два месеца. Ние разполагаме със 160 гласа, в случай че считаме, че Движение за права и свободи, Обединени патриоти и ВОЛЯ ни поддържат. Така че ни би трябвало един „ златен глас ", в тази ситуация на Корнелия Нинова ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР