Идеята е изкуството да излезе извън пространството на галерията, като

...
Идеята е изкуството да излезе извън пространството на галерията, като
Коментари Харесай

Художествена галерия – Русе стартира реализацията на проект „Визуална музика“

Идеята е изкуството да излезе отвън пространството на галерията, като улесни достъпът до него за привличане на необятни и разнородни публики.
Първата активност включва основаване на 3D виртуален тур в Художествена изложба - Русе. Доц. доктор Румен Русев и доцент доктор инж. Георги Христов от Русенски университет „ Ангел Кънчев “, сътрудник по плана, реализираха снимането на непрекъснатите експозиции. Предстои видео монтаж на сниманите фотоси и фрагменти в приключен образен 360° видео формат. Модерният метод за разглеждане несъмнено ще обогати познанията на всеки за благосъстоянието на сбирките от иконни мостри на тревненски зографи от 19 век и значими за българското изкуство създатели от 20 век.
В интервала 1 – 15 октомври ще бъде проведена галерия навън с винилни репродукции в централната градска част и паралелна такава с оригиналите на творбите в зала на галерията. Първите ще бъдат разположени на 12 табла в градината против Съдебната палата и върху огражденията наоколо до някогашната емблематична сладкарница „ Тетевен “. Преминаващите жители и посетители на града ще имат опция да видят определени творби от сбирка „ Музика “, отбелязващи Световния ден на музиката. Всеки билборд ще показва произведения на създатели с информация за техните имена, наименованията на творбите на български и британски език и два QR кода. Първият код ще указва местоположението на галерията, а вторият ще играе ролята на гид във виртуалната разходка из физическите й пространства. По този метод феновете ще бъдат поканени и насърчени да посетят и видят освен оригиналите на музикалните произведения, само че и над стоте творби от представителните експозиции на институцията.
На 1 октомври в галерията от 18 ч. ще се състои концертът на Николай Иванов (България) и Рамеш Шотам (Индия, Германия). Николай Иванов е музикант, композитор и художник. Познат е като създател на Арт Формация ОМ. След 2000-та година работи интензивно и реализира многочислени български и интернационални планове. Рамеш Шотам е един от популярните перкусионисти през днешния ден. Установява се в Кьолн през 90-те години, взе участие в основаването на над 120 компактдиска, свири на най-престижните фестивали из целия свят в компанията на велики музиканти, преподава в разнообразни консерватории.
В първите две седмици на идващия месец в Държавна опера – Русе, сътрудник по плана и в Художествената изложба ще бъдат извършени просветителни концерти – лектории и уъркшоп с възпитаници от профилирани паралелки и клубове по изобразително изкуство в град Русе. Децата ще бъдат посрещнати в репетиционната среда на постройката на Русенската опера, където музиканти от Оркестъра ще опишат за своите принадлежности и ще създадат ефектни демонстрации. Аудиторията ще има опция да прегледа залата за подготовки, да се запознае с подредбата на оперния и симфоничен оркестър. Вдъхновени от наученото, учениците ще основат свои образни тълкования свързани с музиката.
Пред необятна публика следва и изнасяне на лекция на тематика „ Визуалният превод на музиката “ от доктор Аксиния Пейчева – актуален образен актьор със предпазен дисертационен труд, изледващ връзките сред двете изкуства.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР