Идеята да се позволи на руски и беларуски спортисти да

...
Идеята да се позволи на руски и беларуски спортисти да
Коментари Харесай

МОК за руски и беларуски спортисти да се състезават под неутрален флаг

Идеята да се разреши на съветски и беларуски спортисти да се състезават в интернационалните надпревари под безпристрастен байрак, е добре открита и в сходство с Олимпийската харта. Това се показва в изказване на Международния олимпийски комитет, представено от ТАСС.

Позицията е отговор на отворено писмо от докладчиците на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида Александра Ксантаки и Тендай Ачиуме, адресирано до президента на МОК Томас Бах и оповестено на 14 септември 2022 година Докладчиците на Организация на обединените нации показаха угриженост по отношение на рекомендацията съветски и беларуски спортисти да бъдат изключени от интернационалните надпревари. Според тях забрана, която се основава на народност, повдига съществени въпроси във връзка с правилото на недискриминация.

" Обсъжданата концепция (руснаци и беларуси да се състезават в интернационалните шампионати като неутрални спортисти - б.р.) се поддържа от голямото болшинство на олимпийското придвижване и отразява това, което видяхме на процедура през последните две седмици на " Аустрелиън Оупън ", отбелязва МОК.

" Спортистите се състезаваха в шампионата като самостоятелни участници под безпристрастен байрак без никаква идентификация на тяхната страна. Концепцията е добре открита и също се употребява в колоезденето и редица професионални лиги в Северна Америка и Европа. Принципите, на които се основава концепцията, са в сходство с Олимпийската харта ", акцентира се в мнението.

От 16 до 29 януари в Мелбърн се организира главната част от тенис шампионата " Аустрелиън Оупън ". Сърбинът Новак Джокович завоюва премията при мъжете, до момента в който Арина Сабаленка от Беларус завоюва купата при дамите.

В края на февруари 2022 година МОК предложи интернационалните спортни федерации да забранят на руснаци и беларуси да участват в надпревари след събитията в Украйна.

Комитетът обаче издаде нови препоръки на 25 януари тази година, като предложи да се разреши на спортисти от тези страни да вземат участие в надпревари като неутрални спортисти, в случай че не са подкрепили интензивно съветската специфична военна интервенция в Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР