Идеята да приемем ултимативния тон, с който г-жа Митрофанова се

...
Идеята да приемем ултимативния тон, с който г-жа Митрофанова се
Коментари Харесай

Ако отстъпим пред ултиматума на Митрофанова, ще се създаде по-голям проблем: Христо Иванов

Идеята да приемем ултимативния звук, с който госпожа Митрофанова се пробва да наложи на България да си промени взетото решение, единствено ще сътвори още по-голям проблем. Това съобщи съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов по тематиката за ултиматума, подложен от посланика на Руската федерация по отношение на оповестяването на 70 дипломати за личност нон грата. Той дефинира апелите за смяна на българското решение като извънредно нездравословни за националните ползи на страната.

“Не можем да отстъпим от това решение и това е въпрос на народен интерес. То би трябвало да бъде подкрепено. Трябва да го използваме като обръщение към Руската федерация: в случай че оттук насетне желаят да развиват връзки с България, са добре пристигнали. Но това би трябвало да става на извънредно равноправна основа. Това е единственият път напред, който имаме и който виждаме”, съобщи Иванов.

“Стигнахме до тази обстановка след прекомерно дълго ясно или неявно капитулантство в връзките си с Русия”, заключи той по време на дебатите в Народното събрание.
Според него ултиматумът на съветския дипломат Елеонора Митрофанова идва като резултат от усещането, че България би трябвало по най-различни способи да бъде сложена в неравноправни връзки с Русия.

“Руската федерация дълги години възприема ескалираща нападателна позиция, употребява стопански, енергийни и други ползи, най-различни средства за въздействие, хибридна война, с цел да постанова своята воля на това, което се пробва да съобщи като собствен периметър на въздействие, в който включва и България”, съобщи Иванов.

“Това е дълготраен фундаментален проблем в връзките сред България и Руската федерация. Той ескалира изключително след съветската експанзия в Украйна”, сподели той.
“Факт е, че поредност от държавни управления и институции в последните години започнаха да се пробват да адресират този проблем. Факт е също по този начин, че изключително след началото на войната на фона на дългогодишния прекомерно приведен метод към Русия, ние трябваше да адресираме казуса чисто количествено, защото връзките сред България и Русия не изискват такова масирано наличие на дипломати”, добави той.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР