Идеята да бъде купуван централизирано ток за общините няма да

...
Идеята да бъде купуван централизирано ток за общините няма да
Коментари Харесай

Делян Добрев: Помощта на правителството за бизнеса е малка и не дойде навреме

Идеята да бъде купуван централизирано ток за общините няма да бъде работещо решение. Това сподели по NOVA NEWS депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. По думите му допустимо е и обстановката да се утежни. " В този случай производителите ще се презастраховат и ще продават на цена, близка до сегашната. Ако се купува на тримесечие или всеки ден, както го вършат повече консуматори, ще се знае, че се купува на днешната деца. Не виждам никакъв смисъл в това решение. Ефектът за общините ще бъде негативен ", съобщи Добрев.

Той разяснява още, че високата инфлация се дължи на неналичието на обезщетения за скъпия ток. Добрев е на мнение, че в случай че средствата бяха отпуснати, когато беше дадено това да се случи, огромна част от разликата в цените щеше да бъде обезщетена от държавното управление. " Бизнесът в никакъв случай не е желал да му се поема целия риск в тази обстановка. Подкрепата на държавното управление към бизнеса е към една четвърт от крайната цена, която бизнесът ще заплати. Тази помощ обаче, колкото и да е дребна, не пристигна в точния момент ", изясни той.

Добрев напомни и настояването на ГЕРБ страната да поеме на 100% разноските на редица обществени здания - като учебни заведения, лечебни заведения и други " Заложили сме това да се случи в период от шест месеца. След тях упованията са, че цената на тока би трябвало да се възстановява. Всички тези организации не могат да вдигнат цените на услугите си, както прави бизнесът. Техните увеличени разноски са за сметка на съкращения и отсрочени поправки. Разходът, който ще е нужен за това не е доста огромен. По-малък е от този за обезщетенията на ЕРП-тата да вземем за пример ", сподели още депутатът.

Той посочи, че тези публичните организации не могат да се върнат на контролирания пазар, защото той няма да остане даже за бита. " Само две страни в цяла Европа са с контролиран пазар за бита - България и Унгария ", добави някогашният енергиен министър.

Делян Добрев разяснява още, че новите ръководещи превзеха контрола върху КЕВР с двете назначения, които предстоят да бъдат направени. " Контролът ще бъде напълно на ръководещата коалиция. Не е ясно какво ще се случи с мораториума. След избирането на новия състав той може и да бъде вдигнат ", добави той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР