Идея за нова промяна на паркирането в София - да

...
Идея за нова промяна на паркирането в София - да
Коментари Харесай

Идеи за ограничаване на колите в София - червена и жълта зона за паркиране

Идея за нова смяна на паркирането в София - да се появи " алена зона ", към досегашните синя и зелена. Това е една от ограниченията в проекта за обезпечаване на устойчива градска подвижност до 2035 година, който се чака да бъде гласуван през днешния ден (27 юни) от Столичния общински съвет (СОС).
Според проекта до 2025 година би трябвало да се обособи нова, алена, зона за паркиране от бул. “В. Левски ” през бул. “Ал. Дондуков ” до бул. “Витоша ”, оттова през ул. “Алабин ” и по ул. “Граф Игнатиев ” - назад до “В. Левски ”. Там ще може да се стопира единствено до 1 час, паркирането ще е най-скъпо, само че не е ясно какъв брой, твърди в. " 24 часа ". Освен алената зона в проекта е заложено и въвеждане на жълта - става дума за прекъсването към публични здания и лечебни заведения. Там също ще се паркира до 1 час, когато жълтите места са в алена и синя зона, и до 2 часа - в зелената.
Предвижда се и повишаване на синята зона - с 1 лев, т.е. за 1 час паркирането към този момент да коства 3 лв.. Председателят на бюджетната комисия към СОС Зафир Зарков обаче увери, че това било " стратегически документ " и още не се предвиждало повишаване на паркирането.
Според " страгическия документ " обаче се обрисува по-скъп винетен стикер за паркиране за живеещите в зоните. Ще има ограничаване до 2 стикера за парцел, а в алената зона - единствено един. Друга концепция е паяците да управляват паркирането и в неделя, когато зоните не работят.
Планът съдържа и други обещавани от години ограничения - като построяването на буферни паркинги и нови велоалеи, които по този начин и не се извършват за разлика от решенията за повдигане на цените на платеното паркиране. Мисли се да се извади непосредствено трафика при Ларгото т.е. от там единствено да се минава. Другият вид е спиране на придвижването по бул. “Цар Освободител ”, след това затваряне на част от улиците и най-после прекъсване на прекосяването при Ларгото. Заложено е и да се построяват буферни паркинги към центъра, както и да има градска толсистема за влизане на товарни коли.
Индикатор за постигането на заложените цели е 80% от всички пътувания през 2035 година в София да са пешеходни, с колело или публичен превоз, а единствено 20% - с персонални коли. За задачата ще са нужни 3,8 милиарда лева - от еврофондове, общинския бюджет и др.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР