Идея за нов проект за оптимизация предвижда от 28 районните

...
Идея за нов проект за оптимизация предвижда от 28 районните
Коментари Харесай

Безплатно лечение само по адрес, предлага управителят на НЗОК

Идея за нов план за оптимизация планува от 28 районните здравни каси да станат 6. При това състояние здравноосигурените да могат да се лекуват гратис единствено в региона, в който живеят и в лечебни заведения, с които тяхната районна каса има подписани контракти, написа 24 часа.
Решение за подготовка на подобен план е взел надзорът на НЗОК по предложение на шефа ѝ Дечо Дечев, чийто мандат изтича след месец.
“Идеята е всяка една от тези 6 каси да подписа контракт за покриване на цялостния пакет услуги. Примерно в Германия, в случай че ти си в Берлин, по никакъв метод не можеш да отидеш да се лекуваш в Мюнхен. Тогава към този момент нещата получават радикално друг смисъл.
Примерно в Плевенската част, една шеста, примерно приказвам, тя може да си избере към този момент с кои лечебни заведения в другите пет да подписа, не е задължена да подписа с всички. Задължението на касата е да обезпечи на пациента достъп за неговия проблем, да бъде решен някъде качествено и ефикасно.
Касата е длъжна да му го подсигури това. Ако ще гледаме какво е по света - това е по света. По света обезпеченото лице не си търси болничното заведение. То се обажда в касата и споделя: Аз желая ”, изяснява концепцията Дечев пред надзора на НЗОК съгласно стенограма от 20 януари.
Според представителя на синдикатите Иван Кокалов обаче това опонира на директивата за свободно придвижване. Докладът за свеждане на касите до 6 или 7 е на консултанта KPMG.
“И в този момент 2/3 от активността на касата е съсредоточена в София, Пловдив и Варна. Защо да се поддържа бюджет за 28 районни каси, като може да са 6? Тогава бюджетът ще бъде доста по-голям и доста по-добре ще може да се ръководи от едно място ”, разяснява Дечев.
Правото на пациента да избира къде да се лекува би трябвало да остане, само че е нужна регулация, добави той. Идеята е бъдещите райони да бъдат по този начин направени, че във всеки един да се предлага цялостният пакет от медицински действия.
Когато липсват експерти, районната каса подписва контракт с болница в различен район и пациентите ще бъдат препращани към нея, изясни Дечев. Когато пък някой желае да отвори болница, ще му се предлага това да става в район, в който има недостиг на активност.
“Преди измененията имаше 5 академични центъра - София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен, и всичко беше концентрирано там, тъй като там са най-опитните фрагменти ”, изясни още доктор Дечев. Сега можело отново да бъде по този начин, а шестата област да станел Бургас.
“Регионите ще могат да възнамеряват и нужната численост лекари всяка година и да афишират места, а след привършване на образованието си младите лекари да бъдат стимулирани да остават на работа в района ”, добави доктор Дечев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР