Идете и окупирайте Украйна!“ - така се обърна президентът на

...
Идете и окупирайте Украйна!“ - така се обърна президентът на
Коментари Харесай

Байдън уговаря Русия да нахлуе в Украйна, но не много дълбоко

„ Идете и окупирайте Украйна! “ - по този начин се обърна президентът на Съединени американски щати Джо Байдън към Владимир Путин на конференцията си. Разбира се, фразата е извадена от подтекста, защото се отнася до „ високата цена, която Русия ще заплати за нахлуването “. Но като цяло всичко наподобява тъкмо по този начин, като че ли Западът (поне Съединени американски щати и Великобритания) просто моли Русия допустимо най-скоро, за предпочитане преди края на зимата, да нападна Украйна и да я окупира, или най-малко част от нея.

Хаотичните забележки на Байдън за разнообразни цени за другите мащаби на „ настъпление “ към този момент стартират да наподобяват на спорене. Украинските управляващи възмутено разясняват думите му: „ Това дава зелена светлина на Путин да влезе в Украйна по своя преценка”. Не единствено украинците – даже публицистите от Си-Ен-Ен, старателно обслужващи демократите, не можаха да сдържат изненадата си.

Думите на Байдън, че Москва ще заплати скъпо за „ настъпление “, само че не доста скъпо, в случай че „ нашествието е малко “, провокираха същински потрес измежду многочислените кремлинолози. Така американският публицист от “Вашингтон Екзаминър” Том Роган, който стана прочут с това, че прикани Украйна да стартира ракетна офанзива против Кримския мост, се осмели да подлага на критика остро президента си: „ Предположението му, че „ дребна инвазия “ на Русия няма да докара до съществени наказания, беше неуместно и отразява по-дълбоките дефекти на неговата политика по отношение на Украйна ".

Като цяло, в случай че прочетете мненията на формалните подчинени на Байдън и публикациите на западната преса от последните няколко седмици, се основава усещането, че войната е в разгара си на „ украинския фронт “, Русия е „ нахлула “ и бранителите на Украйна употребяват последните си сили, с цел да задържат ордите от нашественици, обезверено призовавайки Запада за помощ. И какво друго може да си намерения един елементарен британец, който вижда първите страници на своите вестници по будките или в метрото, на които с големи букви написа: „ Британски войски са изпратени в Украйна “? Разбира се, той мощно ще повярва, че някаква далечна страна, наречена Украйна, е в разгара на огромна война против Русия, защото незабавно се изяснява, че британците ще се бият против „ танковете и военните самолети на Путин “.

Няма значение какъв брой пъти Русия изяснява през устата на своите висши държавници и дипломати, че нямаме проекти за навлизане в Украйна – нито надълбоко, нито плитко. Разбираме, че никой не слага тези изказвания на първа страница. В най-хубавия случай те се цитират някъде по средата на публикацията или телевизионния репортаж, а постоянно даже не се загатват. Така западната общност е сигурна, че " съветското настъпление " е в разгара си. Както споделя героят от класическия холивудски филм „ Да разлаем кучетата “, когато разказва сходна измислена война: „ Видях го по малкия екран “.

Например английският “Таймс” изпрати на " украинския фронт " един от най-известните си военни репортери Антъни Лойд, който се появява извънредно там, където се водят борби. И от няколко дни той постоянно излъчва репортажите си от окопите на „ руско-украинската война “ в Донбас, макар че към момента е основан в Афганистан. Освен това всичко това се показва точно като война сред Украйна и Русия. Така негови събеседници от Въоръжените сили на Украйна декларират: „ Предателството от личния ни народ е даже по-лошо от неприязънта ни към съветския окупатор “. Британският четец не би трябвало да се съмнява, че украинските бойци се бият с руснаците. Това значи, че от дълго време оповестеното „ навлизане “ към този момент е в разгара си.

Ако опишем какъв брой страници от западната преса са отдадени на карти и проекти за „ съветското настъпление в Украйна “, то към този момент можем да издадем обособен том. По всичко проличава, че западните „ стратези “ даже не са оставили работа за нашия Генерален щаб, планирайки в детайли войната вместо него. Освен това никой не си задава въпроси дали ще се се реализира това навлизане, за какво Русия има потребност от него, има ли други разновидности. Единствените разлики са по кое време ще стартира офанзивата (руските танкове чакат единствено почвата в Украйна да замръзне), дали руснаците ще се лимитират до „ нищожно настъпление “ или ще завладяват Киев, какъв брой време ще ги задържат украинските войски. Холандските военни анализатори считат, че 30-40 минути.

Малко хора наподобява се съмняват в неспособността на украинските въоръжени сили да устоят на „ съветските нашественици “. Например военният анализатор от “Форбс” Дейвид Акс твърди, че главният проблем за съветската войска в Украйна няма да бъде самото навлизане, а логистичните проблеми, свързани с компликациите в снабдяването при напредването във вътрешността. И обърнете внимание на заглавията на този анализатор в уеб страницата на “Форбс” единствено за последната седмица: „ Подводниците на Черноморския флот на Русия могат да играят решаваща роля в нашествието в Украйна “, „ Русия репетира десант в Украйна, само че това е най-малкият проблем на Киев “, „ Руската войска няма задоволително камиони, с цел да победи бързо Украйна “. И всичко в същия дух!

Западната аудитория е толкоз затънала в тематиката за „ руско-украинската война “, че вестниците към този момент я употребяват като илюстрация на вътрешните си събития. Например, холандският вестник “Ной Ротердамше Курант” разгласява подигравка, сравняваща разгорещени диспути в холандския парламент с танкови и въздушни удари по Украйна, като че ли в действителност се случват. Очевидно и създателят на рисунката, и читателят на вестника нямат въпроси: те знаят, че войната е в разгара си, „ Видях го по малкия екран “.

А английската преса (абсолютният водач в разпалването на „ украинските “ страсти) употребява тематиката за „ нашествието в Украйна “ даже с цел да убеди депутатите да не отстраняват опозорения министър председател Борис Джонсън. Например главният мотив на “Дейли Мейл” е, че не може да се желае оставката на премиера, когато „ Путин се готви да стартира война “. Те скоро ще анулират изборите в страната си поради обстоятелството, че " на прага е подъл зложелател ".

Но, несъмнено, най-вече от тази нервност страда Украйна, изживяла изцяло нежеланата роля на Албания, против която Съединени американски щати отприщва митична война в гореспоменатия холивудски филм. Коментарите и дейностите на украинските управляващи демонстрират цялостното им комплициране. Те знаят доста добре, че Русия не се готви за навлизане, в случай че самата Украйна не извърши огромна провокация против съветски жители или територии.

Достатъчно е да напомним, че първите изявления на американските медии за невижданата „ централизация на съветска военна техника покрай украинските граници “ бяха освен яростно отхвърлени от самите украински публични лица, само че и наречени „ умишлена дезинформация “, сякаш популяризирана от Русия. След това, когато фалшификатите за „ съветската опасност “ започнаха да се популяризират на най-високо равнище в Съединени американски щати и Европа, Украйна беше принудена да ги удостовери, само че се усещаше, че го прави под диктовка.

Очевидно в този момент мащабът на нервността към въображаемото навлизане съществено разтревожи Украйна. Те внезапно започнаха да схващат, че в действителност тласкат не към виртуална, а към същинска война и това към този момент удря мощно стопанската система. Затова изначало водачите на ръководещата партия „ Слуга на народа “ започнаха да приказват за акция от подправени вести, с цел да „ ескалират обстановката “. Освен това те непретенциозно премълчават, че тези партенки се популяризират от американските медии и се опровергават от съветските.

А върхът на проявата на безпокойствие беше вчерашното видео известие на Владимир Зеленски, записано незабавно след срещата с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. Президентът на Украйна намерено прикани съгражданите си да спрат суматохата, като сподели: „ Сега всички вести и осведомително пространство са цялостни с сходни известия за войната с Русия. Че нашествието може да стартира още на следващия ден. Тези опасности са от повече от един ден и в този момент не са станали по-големи, в този момент има повече звук към тях. "

По някаква причина ръководителят на украинската страна също не изясни източника на това неспокойствие. В противоположен случай би трябвало непосредствено да се упреква цялото управление на Съединени американски щати и медиите, които от няколко седмици споделят на украинците по какъв начин да събират консерви и за какво би трябвало незабавно да теглят пари от банкомати. Вярно е, че самият Зеленски даже не видя по какъв начин налива масло в този огън на суматохата. Призовавайки жителите си да не теглят пари в брой и „ да не тичат за елда и кибрит “, той не откри по-мъдър мотив, заявявайки, че тези дейности няма да спрат войната. Сякаш хората теглят пари в брой и купуват елда, с цел да предотвратят войната, а не да оцелеят, в случай че тя стартира.

Няма подозрение, че Западът съзнателно нагнетява суматоха към „ съветското настъпление “. Очевидно след съкрушителния неуспех в Кабул Вашингтон в действителност има потребност от победа над по-силен съперник. И защото той може да победи Русия единствено в различна действителност, този виртуален свят се основава сега. Тази технология е разказана в книгата на Лари Бейнхарт „ Американски воин “ (всъщност концепцията, която е в основата на кино лентата „ Да разлаем кучетата “): „ Не е належащо да се печели войната на бойното поле, главното е да я спечелите в медиите. Можете да бъдете победени в борба, само че вземете превъзходство на телевизионния екран и успеха ще бъде наша. Войната се трансформира в медиен план. "

Изглежда, че медийният план за съветско настъпление в Украйна наближава кулминационна фаза, защото Байдън към този момент предлага на Москва да се пазари за мащаба на „ нашествието “, а Зеленски обезверено се пробва да потуши суматохата в страната си. Ако единствено в избран миг основните артисти не пропуснат границата сред действителността и виртуалните закани, следствията от неточност могат да бъдат съществени.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР