Идентифицираният за първи път в Индия силно заразен вариант на

...
Идентифицираният за първи път в Индия силно заразен вариант на
Коментари Харесай

Вариантът Делта става доминантната мутация на коронавируса по света

Идентифицираният за първи път в Индия мощно инфектиран вид на ковид, прочут като Делта, се трансформира в доминантната вариация на ковид в международен мащаб. Това съобщи основният академик на Световната здравна организация доктор Сумая Сваминатан по време на конференция на организацията в Женева.

По думите й това се задължи на „ доста нарасналата му предаваемост “. Прочуванията демонстрират, че разновидността Делта е към 60% по-предаваем от Алфа - разновидността, разпознат за първи път в Обединеното кралство, който от своя страна е по-заразен от истинския вариант, засечен в края на 2019 година в Ухан, Китай,.

Ситуацията в международен мащаб е „ толкоз динамична поради разновидностите, които циркулират “, разяснява Сваминатан.

По последни данни на СЗО разновидността Делта е достигнал повече от 80 страни и продължава да мутира. В момента той съставлява 10% то всички нови случаи на инфектираните с COVID-19 в Съединени американски щати по отношение на 6% през предходната седмица, демонстрират данните на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC).

В петък шефът на CDC Рошел Валенски прикани американците да се имунизират и съобщи,че чака разновидността Делта да стане доминантен в Съединени американски щати.

„ Колкото и притеснителен да наподобява този вид във връзка с неговата свръх предаваемост, нашите ваксини работят. Ако се ваксинирате ще бъдете предпазени от Делта разновидността “, разяснява тя.

Вариантът Делта е към този момент преобладаващ във Англия, където дава отговор за 60% от новите случаи на инфектираните с ковид.

СЗО разгласи Делта за „ разновидност от изключително значение “ предишния месец. Това означение се дава на разновидностите, които са по-заразни, смъртоносни или устойчиви на актуалните ваксини и лекувания.

В сряда от СЗО оповестиха, че има информация, че Делта провокира и по-тежки признаци, само че са нужни повече проучвания, с цел да бъдат доказани тези изводи. Има признаци, че Делта може да предизвика признаци, разнообразни от тези при другите разновидности.

Сваминатан съобщи в петък, че учените имат потребност от повече данни за разновидността, в това число и за въздействието на имунизациите против него.

По рано-тази седмица немската компания CureVac уточни другите разновидности като една от аргументите нейната ваксина против COVID-19 да показва успеваемост от единствено 47% в клинично изпитване с 40 000 души.

Анализ на Public Health England, оповестен в понеделник, открива, че две дози от имунизациите Pfizer-BioNTech или AstraZeneca са  високо ефикасни против хоспитализация при заразяване с разновидността Делта.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР