Идеите за гаранции за сигурност, изразени от президента на САЩ

...
Идеите за гаранции за сигурност, изразени от президента на САЩ
Коментари Харесай

Кремъл посочи несъответствието между идеите на Байдън и опасенията на Москва

Идеите за гаранции за сигурност, изразени от президента на Съединени американски щати Джо Байдън в телефонен диалог с съветския водач Владимир Путин, не регистрират основните опасения на Москва, сподели Юрий Ушаков, асистент на съветския държавен глава.

„ Той (президентът на Съединени американски щати Джо Байдън), както сподели, е последовател на дипломатическия път и в това отношение изложи редица съображения, които съгласно него регистрират доста от обрисуваните съветски опасения и начинания, предадени от нас на американците и НАТО “, цитира думите на помощника на президента на Русия ТАСС.

„ Веднага ще отбележа, че съветският президент реагира в духа, че съветската страна, несъмнено, ще проучва съображенията, изразени от Байдън и безспорно ще ги вземе поради. Но, за жалост, и това беше казано, тези съображения не засягат централните, основни детайли на съветските начинания “, акцентира Ушаков.

Сред тези опасения, подсети помощникът на президента на Русия, са въпросите за неразширяването на НАТО, неразгръщането на ударни сили на украинска територия, връщането на конфигурацията на силите на Северноатлантическия алианс към положението от 1997 година, когато е подписан учредителният акт на Русия и НАТО.

„ [По тези въпроси] не получихме отговор всъщност “, акцентира Ушаков. Той добави, че доста от стъпките, оповестени от Байдън в телефонен диалог, към този момент се съдържат в отговорите, получени от Руската федерация от Вашингтон и централата на НАТО през януари на съветските оферти.

По-рано съветският външен министър Сергей Лавров сподели на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, че отговорът на Съединени американски щати и НАТО на съветските оферти за гарантиране на сигурността пренебрегва основни разпореждания за Москва. Освен това външното министерство упрекна Запада, че се пробва да дискредитира справедливите претенции на Русия за сигурност.

Ден преди този момент Москва отхвърли да одобри групов отговор от Европейски Съюз и НАТО на писмо от съветския външен министър Сергей Лавров за разбирането на правилото на сплотеност на сигурността, като акцентира, че Западът не желае да признае отговорностите, поети от ОССЕ и Русия-НАТО и се пробва да се грижи за сигурността си за наша сметка. Както акцентира Дмитрий Полянски, първи заместник-представител в Организация на обединените нации, договарянията за гаранциите за сигурност не могат да продължат постоянно. Той напомни, че в Руската федерация има експерти, ако се наложи военно-техническа реакция заради липса на прогрес в разговора със Запада.

Ден по-рано президентът Владимир Путин инструктира Министерството на външните работи да търси всеобхватни, законово използвани гаранции за сигурност на Русия от Съединени американски щати и НАТО. Той сподели още, че Москва приготвя отговор на Вашингтон и НАТО за гаранциите за сигурност.

В сряда заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков сподели, че Москва е приела съществено редица контрапредложения от Вашингтон за гаранции за сигурност. Той означи също, че в отговора на НАТО процентът на неучтивост и провокационен език е доста по-висок.

Миналия вторник съветският президент Владимир Путин, след диалози с унгарския министър председател Виктор Орбан, упрекна НАТО, че е нарушил обещанието да не мести инфраструктурата на изток. На 26 януари държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели, че Вашингтон е дал на Москва писмен отговор на предложенията за гаранции за сигурност. В същия ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи, че алиансът е дал на Москва писмен отговор на предложенията за сигурност. В същото време той акцентира, че НАТО няма да прави компромис с Русия по отношение на правото на нито една страна, в това число Украйна, да се причисли към алианса. Той също по този начин прикани Русия да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова.

По-късно испанското издание El Pais разгласява цялостния текст на поверителния отговор на Съединени американски щати и НАТО на предложенията на Русия за гаранции за сигурност. Вашингтон удостовери достоверността на отговора на Москва, оповестен в El Pais. Ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел поддържа отговора на Съединени американски щати на предложенията за сигурност на Русия.

Превод: ПИ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР