Идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна

...
Идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна
Коментари Харесай

Радев: Лъжата е позор в чисата и святата република

Идеалът на Левски за чиста и свята република е дълготрайна стратегия, съобщи президентът Румен Радев в словото си на възпоменателната гала във връзка на 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски пред паметника му в столицата.

Много време трябваше, с цел да стане България република, а какъв брой още ще би трябвало да стане тя чиста и свята, това зависи от нас, зависи от нашата гражданска отговорност, от гражданската ни позиция, уточни президентът.

Битката за правда и правдивост е задача на всяко потомство, нашето още не я е достигнало, сподели Румен Радев.

Републиката на Апостола принадлежи на всички жители, а не на шепа хора. В нея отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички, уточни президентът.

В чистата и святата република лъжата е срам, а човек тежи съгласно делата си. В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола, съобщи Румен Радев. Той цитира Левски, че " нашите българи желаят свободата, само че я одобряват, в случай че някой им я сервира в къщите на тепсия " и че " не си национален, в случай че знаеш националното зло и не го казваш ".

Тези думи разказват цялата българска драма, счита президентът. За да бъдем свободни, би трябвало да победим примирението вътре в нас, уточни президентът. Левски провокира цяла империя, той пожертва живота си, само че завоюва за цялостен народ, неговият идеал не остарява с годините, ние, днешните българи, сме призвани с нашите дружни старания да сбъднем идеала на Левски - поради него, поради себе си, поради нашите деца, сподели Румен Радев.

В словото си пред паметника на Васил Левски кметът на София Йорданка Фандъкова означи, че през днешния ден всеки от нас пази собствен монумент на Левски в сърцето си - не гранитен, не портрет от стената, а живи, нетърпящи несъгласие думи. За съграждането на отечеството са нужни задружни сили, против които не може да противостои и най-силната буря. Прости ни, Апостоле, че нашето его е тази буря, която разрушава, а не съгражда, дай ни сили и мъдрост да градим, а не да разрушавам, да се сплотяваме, а не да се противопоставяме, да работим за България, съобщи Фандъкова.

По-рано през днешния ден вицепрезидентът Илияна Йотова взе участие в отбелязването на 145 години от гибелта на Апостола, пред паметника на Васил Левски в София, с рецитал на деца, членове на клубовете " Млади възрожденци ".

Източник: БТА
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР