Ибрахим Асалия посещава Газа всяка година, за да види родителите

...
Ибрахим Асалия посещава Газа всяка година, за да види родителите
Коментари Харесай

„Не мога да спя“: Хванати в капан британски граждани се опитват да избягат от израелската бомбардировка в Газа

Ибрахим Асалия посещава Газа всяка година, с цел да види родителите си.

Но тази година визитата беше незабавно: татко му беше диагностициран с рак на кръвта.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Израелски фамилии подават тъжба за геноцид против Хамас към ICC Покриване на Газа: Дехуманизация на цялото население Трябва ли палестинци и израелци да живеят еднообразно в една страна? Снимки: Скръб в Газа и загуба на дете завършек на списъка

Така Асалия, брачната половинка му и техните шест деца – всички английски жители – напуснаха дома си в Северен Лондон, с цел да оказват помощ на болния си член на фамилията да получи лекуване в Йордания.

Но безмилостните бомбардировки на Израел над линията Газа след офанзивата на Хамас на израелска земя на 7 октомври направиха невероятно бащата на Асалия да може да напусне блокирания анклав.

Той умря предходната седмица вследствие на липса на здравна помощ.

„ Той умря на 22 този месец – по време на война “, сподели Асалия пред Ал Джазира, говорейки по телефона от град Джабалия в северната част на Газа.

Когато отиде в болничното заведение, с цел да разбере по какъв начин да погребе татко си, му беше казано да откри всяко неподготвено гробище, което може, и да сложи тялото му, даже в случай че други тела към този момент са там.

Болниците в линията Газа действат като претъпкани морги, защото бомбардировката на Израел, траяла близо месец, умъртви повече от 9000 палестинци.

„ Така погребват мъртвите тук “, сподели Асалия. „ Като пет, шест, 10 в един гроб. “

Асалия, учител по медийни проучвания в Лондон и някогашен водещ на британски вести и редактор за палестинската телевизия към Палестинската власт от 1998 до 2006 година, се пробва да измъкне фамилията си от Газа.

Те са измежду стотиците непознати жители и сериозно ранени палестинци, на които е позволено да изоставен линията, откакто граничният пункт Рафа в Газа с Египет отвори в сряда за първи път от експлоадирането на войната.

Асалия получи телефонно позвъняване от английското външно министерство късно в четвъртък, уведомявайки ги, че имената им са в лист с хора, утвърдени да изтеглят Газа.

Но израелският обстрел продължава да наводнява маршрута сред границата с Рафа и централната Джабалия, където той и фамилията му избягаха, откакто бомбардировките се ускориха покрай фамилния им дом в покрайнините на града.

„ Никакво такси не може да ни закара до там, просто тъй като израелските танкове са ситуирани в региона “, сподели Асалия.

„ Чухме, че са обстреляли някои цивилни коли с пасажери “, добави той, обяснявайки, че се е обадил на шест таксиметрови компании в петък сутринта, които са го уведомили за обстрела и са му споделили, че е прекомерно рисково да предприеме едночасовото пътешестване Главната автомагистрала Салах ал-Дин в Газа.

В петък Израел призна, че е бомбардирал ескорт от коли за спешна помощ, пътуващ от град Газа на юг, убивайки 15 души, съгласно палестински чиновници.

Попаднато в капан, семейство Асалия се приютява в една стая с други две фамилии, които също са английски жители, като всички оцеляват с едно хранене дневно от консервирани храни.

И ситуацията им става все по-отчайващо.

Асалия нарани пръста си, откакто израелски въздушен удар разруши прозорец покрай мястото, където стоеше. На брачната половинка му свършват медикаментите за епилепсия. А неговата 22-годишна щерка, студентка по медицина, изпитва неспокойствие по кожата си, което подозира, че може да се дължи на хипотетичното потребление на муниции с бял фосфор от Израел.

Human Rights Watch упрекна Израел в потреблението на химическо оръжие против цивилни в Газа, което съгласно доста специалисти би било нарушаване на интернационалното право.

Благодаря за визата

Обратно в Обединеното кралство, Насър Алшанти продължава да се тревожи за щерка си и фамилията й, само че с облекчение чува, че са съумели да се измъкнат от Газа.

Йосра Алшанти, нейните две дребни деца и брачният партньор й Ибрахим Таха са пресекли палестинската страна на граничния пункт Рафах, сподели той, и в този момент чакат да пътуват до столицата на Египет, Кайро, преди да се качат на полет за Обединеното кралство.

Но общуването с дъщерята на Алшанти и нейното семейство, всички английски жители като се изключи Таха, е мъчно, сподели основаният в Манчестър академични учител, заради спиране на връзките на лентата.

Алшанти беше този, който съумя да изпрати известие на своя шурей Таха посредством WhatsApp, че е в листата на хората, на които е позволено да изоставен Газа през границата с Рафах, известие, което закъсня за известно време, преди най-сетне да бъде получено.

Докато Йосра и децата й няма да имат усложнения да влязат в Обединеното кралство, Таха ще се нуждае от особено позволение като небритански жител, с цел да може – само че това е нещо, което Алшанти е убедил английските управляващи да разрешат, сподели той.


„ Няма метод щерка ми да напусне Газа... без брачна половинка си “, сподели Алшанти на английските управляващи, сподели той пред Ал Джазира. „ Тя има две деца и е бременна. “

Загриженият татко не е сигурен какъв вид виза ще получи Таха и му беше казано, че може да включва всичко - от виза на брачен партньор до такава, издадена според филантропична протекция.

Алшанти следи с боязън събитията в Стрип през последните седмици, чудейки се дали щерка му и нейното семейство, които живеят там през последните седем години, ще могат да се измъкнат безвредно.

„ Не мога да обясня възприятията си. Не можех да дремя... Не можех да се съсредоточа по време на лекциите си. Всичко това, тъй като мозъкът ми е изцяло зает със протичащото се в Газа “, сподели той.

Алшанти сподели, че е признателен за реакцията на английското държавно управление, което подсигурява, че фамилията му е в сигурност и че е добавил Таха към листата за евакуация, макар че не е чул нищо от тях през първите пет дни от спора.

„ Всеки ден след пет дни получавах позвъняване от спешния екип от Лондон, питайки ме за щерка ми “, сподели той, добавяйки, че екип на английските гранични сили е летял от Лондон до Кайро, с цел да окаже поддръжка при евакуацията английски жители.

Изпращания от границата с Рафах

Салма Алрайес ревизираше Фейсбук всяка опция, по време на къси интервали на приемане на достъп до интернет, откакто научи, че границата с Рафах се отваря.

Това е мястото, където граничните и контролно-пропускателните органи на Газа актуализираха листата си с непознати жители, на които е позволено да изоставен всеки ден.

Alrayyes видя нея и името на фамилията й в четвъртък в среднощ. До 9 сутринта на идващия ден те се насочиха към Рафах, на 20 минути път от мястото, където бяха подслонени.

Часове по-късно Алрайес, нейният брачен партньор, трите им деца и нейният шурей и фамилията му –  всички английски жители – към момента чакаха да преминат в Египет, откакто минаха през палестинската страна на границата.

„ Сега отиваме в Египет и тогава ще забележим какво ще вършим “, сподели тя по телефона на Ал Джазира от граничния пункт Рафа. „ Но ние трябваше да напуснем … [ние] се опасяваме от войната. “

Алрайес живееше на Стрип през последните две години. Домът й в град Газа беше опустошен заради израелски въздушни удари.

Докато тя и фамилията й бягат, фамилията на брачна половинка й, което не е английски жител, е изоставено.

„ Не знаем какво ще вършим “, сподели Алрайес неведнъж с обезсърчение, прекъсвайки телефонния диалог, до момента в който египетските гранични управляващи извикаха нея и фамилията й.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР