И зверове пустинни ще се срещат с диви котки, и

...
И зверове пустинни ще се срещат с диви котки, и
Коментари Харесай

Лилит - първата жена на Адам

" И зверове пустинни ще се срещат с диви котки, и песоглавци ще си подвикват един другиму; там веди ще отдъхват и ще си намират покой. "

Старият завет, Книга на оракул Исая, 34:14.

Веда – в славянската митология и българския фолклор това е женско създание от рода на самодивите и русалките, което броди през нощта и предизвиква зло.

„ Уикипедия ”

Старият завет, а и цялата публична християнска теория са доста безапелационни, че всички беди на първия човек Адам идват от неговата брачна половинка. Дори някои деноминации настояват, че човечеството би трябвало с правоверен живот да изкупва до второ пришествие първородния грях, в който дамата е дала на мъжа божественото знание, на което няма право.

Но съгласно неофициални апокрифни източници

Адам ненапълно е извадил шанс, тъй като преди да се появи Ева, е имал даже още по-зла брачна половинка – Лилит.

Лилит е като изтрита с гума от всички християнски свети книги. Единственото място, на което се загатва, е горецитираният текст от Книгата на оракул Исая. Това, което на български е веда, на британски е Lilith.

Разкази за нея са останали единствено в езически и еретични документи. Образът й минава през голям брой религиозни вярвания и митологии, само че общо взето се свежда до едно и също – непокорна и мощно полова жена, от която мъжете се боят повече, в сравнение с от самия Сатана.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР