И за газов пистолет не трябва разрешително, но се съобщава

...
И за газов пистолет не трябва разрешително, но се съобщава
Коментари Харесай

Бухалки в колите и лютиви спрейове в джоба най-популярни за самозащита

И за газов револвер не би трябвало позволение, само че се оповестява в районното

Si vis pacem, para bellum. Популярната римска поговорка “Ако искаш мир, готви се за война ” е дала освен името на известния диаметър патрони, само че е и главно предписание за отбрана освен на народи, само че и на хората в всекидневието. И до момента в който за патрона, освен за револвера, би трябвало позволение, има много способи, които не са на никакъв режим. Някои даже на цена от скромните 10 лв.. 

Един от най-популярните способи за отбрана против експанзия на пътя е бухалката. Дървените разновидности стартират от 25 лв., а алуминиевите са с 5 лева по-скъпи. Често хората ги носят в колата си за да се защитят при вероятно нахлуване след лека злополука. В спортните магазини категорично поучават хората да не ги оставят на задната седалка, с цел да не се търкулнат при скоростния лост и да основат обстановка. Вместо това предлагат да се държат в джоба на гърба на предната седалка. Така са хем компактни за вадене, хем няма късмет да изпаднат.

Проблемите при самоотбрана с бухалка обаче са два. В идеалния вид нападателят ще се откаже. Но в случай че не го направи, е много евентуално човек да му счупи кост и да се окаже обвиняем за превишаване рамките на неизбежна самозащита. А поради страшния си тип има огромен риск застрашеният да извади и употребява по-страшно оръжие, да вземем за пример револвер.

Подобен риск крие и различен известен апарат, употребен за самоотбрана против експанзия на пътя - боксовете. Металните джаджи се продават в редица магазини за ножове, най-евтините са на цена от 15 лв.. Толкова е оценен класическият модел. Той е железен, има 4 дупки за пръстите и опора за ръката за по-добър захват. Има закръглени накрайници, които да пазят костите на ръката при нанасяне на удар. За по-големи провали някои са снабдени с железни шипове. Използват се и ножове, чиито дръжки са завършени като боксове.

“С бокс се удря при нахлуване. Един удар поваля всеки на земята ”, споделя съветник в столичен магазин. Посочва, че главните консуматори са хора, които желаят да се пазят, само че постоянно ги вземат и футболни хулигани. Най-популярни са моделите, завършени като ключодържатели. Подобни се търгуват от 20 лв. нагоре.

Оръжието е плътно. То се побира в джоба на дънките, не се вижда и се вади елементарно. Но човек би се забавил, до момента в който го постави както би трябвало. Дори единствено да го хване и да удари с него, отново може да отблъсне нападателя си, изясняват специалистите. Рядко се купува от дами. 

Лошото е, че се стига до обвинявания за нанасяне на телесна щета, защото оръжието е крепко и предизвиква най-често строшаване на лицево-черепната кост и челюстта. Дори този, който го употребява, наранява ръката си, може даже да си счупи пръстите. А при удар в устата въпросът е не дали има избити зъби, а какъв брой, припомня криминалист. Има и пластмасови разновидности. Някои даже са направени да наподобяват метал, задачата е нападателят да се стресне и избяга. 

Лютивите спрейове държат шампионата в София като най-предпочитаното средство за самоотбрана. Малкият им размер - побират в дамска чанта и в джоба на дънките, ги прави компактни и незабележими за носене.

Купуват ги главно дами и възрастни мъже. Случва се и обезпокоени родители да вземат за децата си. Голямото им преимущество е, че са ефикасни в отблъскването на нападателя, само че не оставят трайни последствия.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР