И за децата чичковците от ДС са като Дарт Вейдър

...
И за децата чичковците от ДС са като Дарт Вейдър
Коментари Харесай

Бившият контраразузнавач, докторът по история Павлин Павлов пред „Труд“: Случаят “Скрипал” е нескопосана акция

И за децата чичковците от Държавна сигурност са като Дарт Вейдър от „ Междузвездни войни “


Днес, когато тероризмът е действителна опасност за света, някогашният контраразузнавач Павлин Павлов извади цялата истина за ужасния атентат преди 30 години в Златните пясъци в своята книга с предупредителното заглавие “Не дърпай повторно дявола за опашката ”. Разговаряме с него както за тази трагична история, по този начин и за идната среща в Евксиноград, за случая “Скрипал ”, и за сатанизираната през годините Държавна сигурност.


– Господин Павлов, министър председателят Бойко Борисов удостовери от Брюксел за срещата във Варна сред европейските водачи и турския президент Ердоган в понеделник, на която е хазаин? Смятате ли, че на нея ще би трябвало да бъде издигнат въпроса за „ душевните граници ” на Турция и какво да чакаме от тази среща?
– Разбира се, в стила на Ердоган може да чакаме Бойко Борисов да каже,че пък на нас сърцето ни е закопано в Тракия и Македония. Но надали е редно да се прави. Вижте, Ердоган си ги приказва тези неща за вътрешно прилагане, а ние малко „ пресоляваме манджата ” и си мислим, че те са отправени към нас. Той контактува с всеобщото население на Турция, което е непрекъснато напомпвано с мита за Велика Турция. Ако спре да приказва по този начин, считайте, че до месец, ще падне. Турция няма да прояви нападателно териториалните си искания и тези приказки на Ердоган не са отправени към Европа, а към неговите сънародници.

– Бойко Борисов удостовери и за срещата в София (16-17 май), в чийто фокус ще бъде казусът Великобритания-Русия, акцентирайки какъв брой е рисков казусът „ Скрипал ”, за който би трябвало да се заеме цялото разузнаване и контраразузнаване в света. Очаква ли се съгласно Вас казусът „ Скрипал ” да отшуми в този момент след преизбирането на Путин за президент?
– Няма да отшуми по този начин елементарно, тъй като имаме вторична вълна. Ще продължи инерцията, с цел да се замъгли това, което следва, а точно, че някой ще би трябвало да стартира да се извинява. За да не се извиниш, би трябвало като настойчиво магаре да продължаваш да твърдиш, че Русия е свършила това, че Русия е отговорна и така нататък

– А, не е ли?
– Разбира се, че не е. Аз допускам, че моите сътрудници от МИ-5 са умрели от смях, като е станало това събитие, тъй като те доста добре знаят своя съперник и почерка му. Те професионално си опонират с съветските специфични служби, а в тази ситуация имаме нескопосана, непрофесионално готова и извършена акция. Целта й е да компрометира съветския водач, не споделям от кого, това по всяка възможност е трета страна. Признаците за това, че е извършена нескопосано, са доста. Използваното средство не е задоволително дейно и е осъществено отвън рамките на допустимите правила. Едва ли някой ще вземе да ръси прахуляк от Втората международна война, тъй че набелязаната жертва хем е отровена, хем е жива, това е несериозно. Има надалеч по-интересни способи, макар че аз към този момент не съм в течение на най-новите. Човекът може да бъде потупан единствено по рамото и през дрехата и кожата да му влезе съответното вещество и след първия душ той да почине от инфаркт. Но каква е реакцията?! Не може на втория ден сутринта министър-председателят на Англия да разгласи, че има подобен случай и виновникът за него е Русия. Забележете, чак на 8-ия ден офицер на Скотланд Ярд, който без да прави някакви заключения, просто заяви, че не по-рано от месец ще излязат анализите и не по-рано от седмица – резултатите от огледа на мястото на престъплението.

– А за какво казусът да се употребява за компрометиране на Путин преди изборите и пред руснаците, за които Скрипал не е жертва, а изменник?
– Целта е да го компрометират в очите на западното общество, а не пред руснаците. Но по този начин му направиха една добра услуга. В момента когато това се чу, не можете да си визиите какъв брой въодушевено реагира съветското общество, при тях това е синдром, който сработва. Към измяната те имат омерзение и безспорна последна реакция. А за това за какво Тереза Мей разгласи Русия за провинен, има две версии. Или тъй като в Англия са знаели, че може би ще има такава офанзива и доста „ тактично ” са оставили на въпросните причинители да я свършат и са били подготвени да разгласят виновника. Или реакцията е като на удавника за сламка при тази обстановка, в която Англия излиза от Европейски Съюз и британците знаят, че ги чакат неприятни дни, а страната желае да покаже, че има независима политика и е подготвена да се изплези на Русия. Тук желая да кажа, че английската премиерка се провали и това ще й излезе през носа.

– Но огромна част от европейските страни поддържаха тезата на Мей против Русия?
– Ще изтъквам това, което е споделил Бжежински, че Европа страда от необразовани политици, а там, където е имало образован политик, постоянно е имало просперитет- да вземем за пример това са Митеран, Кол, да не ги изреждам всички, с цел да не пропусна някой. Но в този миг политическата неначетеност всеобщо е обхвана водачите на Европа, всеки тича и работи безредно. Веднага ще подчертая, че съм във екстаз от премиера на Австрия Себастиан Курц, който на 31 години завоюва благосклонностите на народа си единствено за един месец. В първия ден във властта сподели – повече нито един мигрант в Австрия. Бях преди две седмици там и не видях нито един за цвят- всички, които са с етническа украска бяха работещи хора в заведения, компании. И към България демонстрира един доста сдържан звук на държание, без значение че го прегръщаме и целуваме.

– Какво мислите за изборите в Русия?
– Не може никой да слага под подозрение компетентността и грамотността на Путин като политически и държавен водач. С него бяхме редом аспиранти в „ това място ” в Москва, където ми го даваха за образец, че непрекъснато написа и чете. Но считам, че в тези избори, той ще е единственият човек в Русия, който няма да е удовлетворен от резултата. Основание за това ми дава една елементарна сметка.От 60 % интензивност на гласоподавателите, да вземеш 76% значи, че това са 45 % от популацията на Русия. Реално той е взел гласове по-малко от половината, а другата половина е забавна с това, че една част проведено е гласувала срещу Путин и тя е към 23-24 %, само че другите 40% са стряскащи – те са над 50 млн. души. За Русия това не е обикновено и не е съгласно каноните на възпитанието на този народ, да не приказваме за апарата на пропагандата, за апарата на контрола, които действат там. Да не гласоподава някой там е въпрос на постъпка близка до смелостта. Путин е определен без подозрение с задоволително внушителен глас, властта е в него. Но другата истина е, че все по-голямо разслоение има в обществото в чисто финансово -социален проект.Има 44 милиардера, измежду тях 4 дами, а от тях надолу милионерите, в случай че вземем да броим, ще ни се съберат очите. В същото време в дребните градове и в селата, към момента важи принципът- картошка посееш, картошка кушаеш. Имаше време, когато междинната класа се почувства добре, само че в този момент не е по този начин. Има напрежение, бюрокрацията ги трови. Аз знам, че Путин доста добре ще обмисли този факт и доста скоро с изключение на демонстрацията на оръжия ще забележим и проява на такива обществени ограничения, които незабавно да подобрят ситуацията на руснаците.

– А, в този момент към съответния мотив за срещата. Вашата книга „ Не дърпай за повторно дявола за опашката ” е един трагичен роман за атентата преди 30 години пред хотел „ Интернационал ” в Златни пясъци, за който толкоз малко се знае и помни. Защо в този момент излиза тази история на бял свят?
– Преднамерено и тъкмо в този момент излиза книгата на тази тематика, тъй като това е единственият атентат, при който заложници са деца и по всички признаци наподобява на терористичните актове, които се правят сега в света- от самоинициативници. Той е този тип терористичен акт, който най-трудно може да бъде обзет от оперативните служби и да бъде оголен авансово. Тези хора не са давали признаци, че в техните глави се зараждат такива незаконни планове. Напротив животът им до тогава е бил на напълно естествени хора с труда, с бита им, гледали са фамилията и деца. Това се случва през лятото на 1987 г.- три години след преименуването на българските турци, когато очевидно нещата са почнали да наподобяват умерено. Тримата протурски настроени нападатели от силистренски села решили да работят без някакви директни въздействия върху тях, без връзки с проведени терористични групи, със спящи или будни кафези и така нататък те са почнали да стимулират вътре в себе си, в личните си глави решение, което докара до този терористичен акт. Така, както става в този момент на Запад. 80 на 100 от кървавите събития, които стават през днешния ден, са тъкмо такива.

– Какво тъкмо се случва?
– Тогава се смятало, че информацията би трябвало да се крие, тъй като ще бъде употребена за клеветническа акция против България. Но е изпуснат моментът съгласно мен да се употребява толкоз проявяващ същината на тероризма случай със заложници деца, ранени туристи, с цел да може да се употребява превантивно, да се покаже, че има служби. Какво се е случило – причинителите вземат решение да заминат за Турция, въоръжени с гранати, отмъкнати от отделение, като вземат заложници, с цел да пресекат границата гладко. Отначало качват в синята лада две германки по пътя за Бяла към Малко Търново, само че се отхвърлят от тях. Отиват в Златни пясъци, виждат пред хотел „ Интернационал ” рейс с деца от Чехословакия, единият е трябвало да хвърли граната, само че се е уплашил, ужасяващ от обстоятелството какво може да се случи и се връщат в Добрич, откъдето вземат две деца – българчета на 12 и 15 години за заложници. 36 часа договаряния с тях води зам.- окръжният шеф на Министерство на вътрешните работи Варна по линия на Държавна сигурност Сава Денев, полковник от запаса в този момент. Книгата съм я писал с помощта на разказите на чиновниците на реда, на моите другари – участници в това трагично събитие, по материали от Комисията по досиетата. На финала – децата са живи, двамата терористи взривени от третия по нехайство, а оживелият е наказан на гибел.

– А генезисът на това закононарушение – преименуването и Възродителният развой ли са? Всеобщото мнение е, че Тодор Живков и Държавна сигурност са отговорни за тях?
– Рових се в задоволително материали, в това число и с гриф секретно. Мой преподавател ме свърза с машинописката на Тодор Живков, която е била очевидец на диалога сред него и Александър Лилов, пристигнал да оповести „ гениалното решение – да възсъединим нацията ”. ”Сашо, интелигентен човек си, чак преливаш от разум, само че инак излизаш прост-защо ме караш да скапва дослука на тези, които в този момент си живеят спокойно и безшумно – българи, турци и роми? ”, дал отговор му Първият. От материалите на всички оперативни заседания за преименуването знам, че той не е участвал на нито едно от тях. Били са единствено Георги Атанасов, Александър Лилов и вътрешният министър Димитър Стоянов. Не съм му юрист на Тодор Живков, само че на Декемврийския пленум на още тогавашната Българска комунистическа партия след 10 ноември излиза Лилов с главен отчет и споделя, че отговорни за възродителния развой са Живков и органите на Министерство на вътрешните работи. Хората от службите бяха полети като с кофа ледена вода, офицери станаха възмутено да му изискат оставката за тези обвинявания и неистини.

– Все отново Държавна сигурност е сатанизирана и на премиерата на книгата вашите другари от Министерство на вътрешните работи, които приказваха от първо лице за атентата в Златните, споделиха, че са служили на страната, само че и се усещат афектирани на тази партия.
– От една страна, жертвите на възродителния развой са турските ни другари, които бяха репресирани, а от друга- сме ние, полицаи, пожарникари, Държавна сигурност, които бяхме вкарани в този огън.А кой сатанизира ДС- това не е нито Съюз на демократичните сили, нито друга партия, а Българска социалистическа партия, ръководителите, на която не стопираха да приказват, че те не са отговорни, че извращенията са правени от Министерство на вътрешните работи и това като топъл самун се поемаше от опозицията. Логично беше да се каже, че ние като партия имаме виновност за този интервал. А наглостта стигна до там, че отпред на Комисията по досиета сложиха двама дейни членове на Българска социалистическа партия. И децата в детските градини към този момент знаят, че чичковците от Държавна сигурност са като Дарт Вейдър от „ Междузвездни войни ” и вършат единствено несгоди. Ами нашите деца… Добре, че те познават бащите си и това е, което ни избавя. А огромната ни неосъществена фантазия е, че няма кой да ни потърси- имаме опит, капацитет, който може да бъде потребен, тъй като към този момент службите, не са това което бяха, и случаите в Сарафово или Лясковец го демонстрираха.

Нашият посетител


Павлин  Павлов работи в контраразузнаването от 1986 до 1998 година Още като студент е минал образование по линия на Първо основно ръководство на Държавна сигурност, след което е изпълнявал задания на българското разузнаване.От 2000 до 2005 година е шеф по публичен ред и сигурност в община Варна. След това се занимава с консултанска активност. На 66 години е, роден е в ловешкото село Румянцево. Възпитаник е на Немската гимназия в Ловеч, приключил е немска и италианска лингвистика в СУ “Св. Климент Охридски ”, лекар по история. Автор е на 11 книги, член е на Сдружението на варненските писатели.От 40 години живее във Варна, женен, татко на две пораснали деца.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР