И вятърните генератори били виновни за промените в климатаВетрогенераторите, които

...
И вятърните генератори били виновни за промените в климатаВетрогенераторите, които
Коментари Харесай

И вятърните генератори били виновни за промените в климата

И вятърните генератори били отговорни за измененията в климата
Ветрогенераторите, които се считат за екологично чиста опция на фосилните горива, не са безвредни за природата, настояват учени от Харвардския университет.

В проучването, оповестено в четвъртък в реномираното академично списание "Джаул", се твърди, че в случай че за посрещане енергийните потребности на задачите Съединени американски щати се разчита напразно, то температурата в цялата страна ще се увеличи с 0,24 градуса по Целзий. В местата, където са ситуирани турбините, покачването ще бъде още по-сериозно — 0,54 градуса по Целзий.

"От екологична позиция вятърът е за предпочитане пред въглищата. Това обаче не значи, че въздействието му е пренебрежимо малко", твърди Дейвид Кейт — главен създател на изследването.

За съпоставяне в международен мащаб междинната температура се е повишила с към един градус от края на 19 век до момента.

Учените от Харвард считат, че слънчевите панели имат 10 пъти по-малко отрицателно влияние върху природата от ветрогенераторите.

"Прякото влияние на вятърната сила върху климата е неотложно, а изгодите идват постепенно. Ако вашата вероятност са идващите 10 години, то в някои аспекти вятърната сила има по-значимо влияние върху климата, в сравнение с въглищата или газа. Ако обаче разглеждате идващите 100 години, то тогава вятърната сила е несравнимо по-чиста от въглищата или газа", заключва Кейт. /АФП и БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР