И вторият опит за редовен кабинет се провали. Парламентът отхвърли

...
И вторият опит за редовен кабинет се провали. Парламентът отхвърли
Коментари Харесай

И вторият опит се провали. `Продължаваме промяната` връща мандата - Политика

И вторият опит за постоянен кабинет се провали. Парламентът отхвърли проектодекларацията на " Продължаваме промяната " за целите и работата на Народно събрание през 2023 година Очаква се номинираният за министър председател акад. Николай Денков да върне втория изследователски мандат.

Без спор в пленарната зала текстовете паднаха с 84 гласа " срещу " (ГЕРБ-СДС, Възраждане), 30 " въздържал се " (БСП, Движение за права и свободи и БВ) и 63 " за " (ПП и ДБ).

След гласуването Николай Денков съобщи, че има два метода, с цел да се събере парламентарно болшинство - да потърси обединяване въз основата на цели, или посредством раздаването на министерски постове. Думите му бяха посрещнати с овации от групата на Политическа партия. В процедура по метода на водене Жечо Станков изиска смяна в правилника на Народно събрание и в него да се заложи, че към всяка декларация би трябвало да има претекстове, с цел да има съображение за спор в зала. Той добави, че декларацията на Политическа партия е " без гръбнак ". Съпартиецът му Тома Биков пък съобщи, че не е нужно пленарното време да се губи с тези текстове. Той прикани Политическа партия да върне мандата.

" Не е работа на втората политическа мощ да ръководи. Ролята ѝ е да бъде градивна съпротива ", съобщи съпредседателят на Политическа партия Асен Василев.

Той добави, че на тях им се е наложило да оферират управническа стратегия поради неспособността на ГЕРБ да сформира кабинет.

Декларацията бе отхвърлена и от две парламентарни комисии, като по този начин депутатите направиха първата стъпка към третия мандат.



Декларацията на " Продължаваме промяната " се трансформира в изискване за предлагането на състав на кабинет. Акад. Николай Денков нееднократно е заявявал, че в случай че текстовете бъдат отхвърлени, то Политическа партия ще върнат мандата несбъднат.

Преди два дни ръководителят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров сподели, че се работи върху състава на кабинета. Вчера съпредседателят на партията.



Предстои парламентарната рулетка още веднъж да се завърти. Третият мандат се връчва на парламентарна група, определена от президента. До момента той го връчваше на Българска социалистическа партия, само че връзките с левицата се обтегнаха след замяна на взаимни обвинявания. Радев даже упрекна Нинова, че три пъти ѝ връчва мандат, а тя три пъти се проваля. В края на предходната година водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че ще има късмет за кабинет, само че в случай че третият мандат отиде в Демократична България. Тази догадка е малко евентуална, защото Радев назова групировката " войнолюбци " поради позицията ѝ за Украйна. Към момента най-вероятно е трети мандат да получи най-малката групировка в 48-ото Народно събрание - " Български напредък " на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев.



Още преди да се удостовери неуспехът на втория мандат, парламентарните групи заговориха за формулите за реализирането на третия мандат. От Движение за права и свободи са на мнение, че решение на политическата рецесия би трябвало да се откри с третия мандат и желаеха управническа стратегия. От ГЕРБ-СДС пък виждат късмет за третия мандат, в случай че подобен получи Демократична България. Партията на Бойко Борисов даже изрази подготвеност да се откаже от министерски постове. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също вижда опция за постоянен кабинет с третия опит, само че тя сложи и няколко условия за поддръжка на държавно управление с третия мандат - да не се изпращат оръжия за Украйна и на територията на страната да не се позволяват украински военни. От БВ упорстват за отговорно държание, докато  " Възраждане " повтаря тезата си за " мъртвородения " парламент и упорства за нови избори.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР