И в САЩ, подобно на Канада, телеком-операторите ще си помагат

...
Коментари Харесай

Телекомите по света си подават ръка


И в Съединени американски щати, сходно на Канада, телеком-операторите ще си оказват помощ при положение на естествени бедствия или механически повреди (снимка: CC0 Public Domain)

Когато следим съперничеството сред пазарни играчи от една и съща сфера, изключително на мощно конкурентен пазар като този в Съединени американски щати, мъчно можем да си представим дружба сред тях. Точно това обаче се случва в Северна Америка в последните месеци. В същото време европейските телекоми упорстват „ Big Tech ” да финансира част от разноските им за създаване на телекомуникационна инфраструктура. А в Азия някои оператори към този момент регистрират, че 60% от потребителската им база е трансферирана на 5G абонамент.

Докато някои американски щати се превиват под стихийните ветрища на урагана Иън, Федералната комисия по връзките утвърди правила, въвеждащи в действие непринудено съглашение сред клетъчните оператори от 2016 година То планува компаниите да си оказват помощ взаимно в случаи на срив на мрежите по време на естествени или кибер-бедствия.

Сътрудничество в сложни моменти

Инициативата за наложителното реагиране при бедствия (MDRI) изисква всички мобилни оператори с клетъчна мрежа – т.е. такива, които имат и ръководят лична мрежова инфраструктура – да сключат съглашения за взаимопомощ с други сходни оператори. Това следва да помогне на жителите да имат достъп до жизненоважни връзки в случаите на бедствия – тогава, когато свързаността е най-нужна в действителност.

Решението на комисията в Съединени американски щати става факт малко след друго сходно съглашение в Канада. То бе подписано след огромен срив на мрежата на един от най-големите оператори там, Rogers. Проблемът остави без връзка със света милиони жители и то не за малко – някои бяха офлайн повече от денонощие. След този случай държавните органи се намесиха и накараха операторите да се спогодят за роуминг и други типове взаимопомощ при спешни обстановки.

Сега новата регулация в Съединени американски щати включва разпореждания, съгласно които: телекомуникационните колоси би трябвало да обезпечат роуминг съгласуваност на своите консуматори, където е допустимо, в обстановки на бедствие; да „ предизвикват взаимопомощта по време на изключителни ситуации; “ да подкрепят общинските старания за възобновяване.
още по темата
Доскоро имаше сходен правилник в Съединени американски щати, който обаче беше на доброволни начала. Договорката можеше да става наложителна единствено в избрани обстановки, с решение на Федералната организация за ръководство на изключителни обстановки.

Новото предписание в Съединени американски щати влиза в действие на 31 октомври. Операторите, които условието касае, ще имат шест месеца, с цел да се приведат в подготвеност да извършват отговорностите си според нормата. Малките оператори ще имат спомагателни три месеца.

В Европейски Съюз упорстват „ Big Tech ” да заплаща

През това време в Европа телекомите не престават да упорстват „ Big Tech “ да съфинансира построяването на мрежите им. Европейската асоциация на операторите на телекомуникационни мрежи (ETNO) за следващ път прикани огромните софтуерни компании – и изключително видеостриймърите – да заплащат за своя дял от интернет инфраструктурата.

Изявление от предходната седмица, подписано от 16 шефове на телекомуникационни компании от целия континент, приканва Европейската комисия да одобри политики, даващи приоритет на устойчивостта на планетата и телекомуникационната промишленост. В документа се твърди, че двете цели за резистентност са взаимопреплетени, защото по-добрата цифрова инфраструктура ще понижи натиска върху физическите запаси.

Операторите споделят, че от тях се желае да свършат цялата тежка работа, с цел да финансират и изградят мрежовата инфраструктура. Но като се има поради, че се задават планове за метапространство и 5G, те настояват, че е незаслужено да се чака да заплащат сами за всичко това. „ Вярваме, че най-големите генератори на трафик би трябвало да дадат обективен принос за забележителните разноски, които сега постановат на европейските мрежи “, се показва в документа. „ В допълнение, справедливият принос би изпратил явен финансов сигнал за стриймърите по отношение на повишаването на данните, обвързвано с потреблението им на нищожни мрежови запаси “, се показва в документа.

ETNO написа сходно писмо през ноември 2021 година, когато за първи път недвусмислено си изиска „ Big Tech “ да заплаща за мрежите. Подобно мнение съобщи по-късно и GSMA. Според нейните данни, Alphabet, Meta, Netflix, Apple, Amazon и Microsoft дружно съставляват 57 % от целия мрежов трафик в света – надлежно и 57 % от световните облаги, добити посредством „ веригата на цената на интернет-бизнеса “.

Азия с фокус върху 5G

През това време азиатските телекоми старателно работят в посока 5G. Китай е неоспорим водач и към този момент има 1,4 миилона кафези от пето потомство. Плановете на страната са до края на годината броят им да се усили до 2 милиона. 500 милиона души в страната към този момент са консуматори на 5G. В частност, China Telecom към този момент регистрира, че 60% от потребителите й са трансферирани на 5G абонаменти. „ Закъснелите “ като Индия също поставят старания да ускорят разгръщането на петото потомство мрежи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР