И в момента, и през цялото време ползваме предимно руски

...
И в момента, и през цялото време ползваме предимно руски
Коментари Харесай

Какви са възможните решения в търсене на природен газ - анализ на енергийните експерти

И сега, и от самото начало употребяваме най-вече съветски газ, само че го купуваме през медиатори на много по-висока цена, в сравнение с в случай че и Русия, и България си изпълняваха контракта за доставки. Днес цената е 244,55 евро за мегаватчас. Това сподели енергийният специалист Явор Куюмджиев в " Денят стартира ". На фона на тази пазарна цена, цената в България от 315 лева е много по-ниска. По думите му обаче, в случай че се изпълняваше договорът, цената щеше да е към 260-270 лева

Енергийният специалист Васко Начев не се съгласи с изказванието, че и в този момент получаваме съветски газ. Повечето количества газ, които постъпват сега в България, са от гръцкия пазар. Руският газ, който постъпва на гръцкия пазар е 26%. " Как господин Куюмджиев счита, че всичките тези 26% влизат в България, а останалият газ остава на гръцкия пазар? "

На този въпрос Явор Куюмджиев зададе контравъпрос по какъв начин по единствената връзка, която имаме сега с Гърция, като тече в една посока газ, по какъв начин този газ тече и в противоположната посока?

На въпрос дали някой си играе със страховете на хората предизборно, Васко Начев отговори утвърдително. Според него би трябвало да се изясни действителната обстановка. Призна, че " обстановката е извънредно комплицирана и нелека за решение, изключително след петъчното изказване на краткотрайното държавно управление, че се отхвърля от сигурната опция за доставка на полутечен газ ". Според него " Булгаргаз " е трябвало да влезе в договаряния за запазване на слотове.

Явор Куюмджиев предизвести, че поради високата цена на газа някои предприятия към този момент стопират работа. " При тези цени ще се вдигнат още повече цените на самун и на доста артикули, при производството на които газът има значително значение. " Той вижда излаз от обстановката посредством следващия заем, който България би трябвало да вземе, и да подкрепи хората.

Компенсациите " на калпак " не оказват помощ на никого, безапелационен е Васко Начев. Трябва да се реши кой в действителност се нуждае от подкрепяне.

Вижте още във видеото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР