И в края на 2017 г. кървавите конфликти в света

...
И в края на 2017 г. кървавите конфликти в света
Коментари Харесай

Newsweek: Какво се очаква да стане през 2018 г. с войните в Украйна, Сирия и Северна Корея

И в края на 2017 година кървавите спорове в света не престават с неотслабваща мощ. За прогноза какво се чака от споровете в Украйна, Сирия и Северна Корея кореспонденти Newsweek се свързали с специалисти за прогнози. Украинският спор

Конфликтът в Югоизточна Украйна сред държавни войски и подкрепяните от Русия сепапаратисти, почнал през 2014 година, към този момент погуби над 10 хиляди души, от които 2500 мирни поданици, без дом останаха 1,6 млн украинци.

Агенция агентство Reuters заяви, че линията на фронта с дължина 450 км заема трето място в света по брой на минните полета.

На фона на събитията в Запад Европа, Сирия и Северна Корея международната общност отклони вниманието си от Донбас, а там войната продължава.

Според изявление в Newsweek на някогашния американски дипломат в Украйна Джон Хербст, от 2014 година няма нито ден без сражения, всекидневно ставали най-малко по две нарушавания на режима за помирение.

Хербст твърди, че на територията на Украйна има няколко хиляди съветски военни и те са причина за войната. „ Жителите на източната част на Украйна не биха почнали сами бунт срещу своето правителство”.

Конфликтът бил навлязъл в невъзможност, тъй като Украйна се оказала по-силна, в сравнение с очаквала Русия.

Според Хербст няма очаквания войната да приключи през 2018 година, всичко ще продължи 10 и повече години. Времето обаче работело за Украйна. Икономическите наказания срещу Русия поради спора в Украйна рано или късно щели да принуждават съветското управление да спре съветската акция в Украйна.

Украинците разбирали, че Русия е завзела територията им и желаят да си я върнат, твърди Хебст. Руското държавно управление нямало такава необятна поддръжка от страна на народа.

„ Това е война сред народа на Украйна и Кремъл – споделил той. – По силата на това Украйна ще се окаже по издръжлива от Кремъл.”

Сирийският спор

Кървавият спор в Сирия продължава към този момент 5 година По данни на Организация на обединените нации в него починали над 400 хиляди души, а Сирия се трансформира в главен източник на бежанци в света – 5,4 млн души.

Някои специалисти назовават спора революция, само че той единствено по този начин стартира. Във войната бързо се намесиха голям брой конкурентни групировки, а след това и страни.

Експертите смятат, че боевете в Сирия ще продължат и през идната година. На въпроса дали войната може да приключи през 2018 година, специалистът по разузнаването Дженифър Кафарела от Института по проучване на войната дала отговор, че подобен сюжети е малко евентуален.

„ ИД е подготвена и способна да продължи своята бунтовническа активност. „ Ал Кайда” има войска в западната част на Сирия и има намерение да се върне в сирийските градове и да възроди активността си в Източна Сирия” – обяснила Кафарела.

Според Кафарела, в този момент не се движи никакъв важен развой за спокойно споразумяване на спора: предлагания от Русия, Иран и Асад „ дипломатически път” бил чиста „ измама” за да се резервира режимът на Асад.

Ролята на Америка в бъдеще била неразбираема и администрацията на Тръмп би трябвало да си отговори на голям брой въпроси. Във всеки случай до края на войната било още надалеч и за в този момент на хоризонта не се виждало никакво дипломатическо решение.

Северокорейска ядерна опасност

САЩ и Северна Корея са врагове повече от половин век, обаче напрегнатите им връзки изключително се изостриха през 2017 година, когато режимът на Ким Чен Ун стартира тествания на ракети с огромна отдалеченост в границите на огромна стратегия за разработване на нуклеарно оръжие, което да доближава територията на Съединени американски щати.

„ Най-лошото, което може да се случи, това е неосъзнато да се плъзнем към война, която да има извънредно трагични последствия” – сподели преди броени дни генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутереш.

„ Считам, че спорът е малко евентуален през 2018 г-, само че въпреки всичко е вероятен – в по-голяма степен е вероятен, в сравнение с от момента на нуклеарната рецесия през 1994 г.” – отбелязва историкът професор Чарлз Армстронг от Колумбийския университет.

Той смята, че Администрацията на Тръмп най-вероятно ще организира договаряния с режима на Ким. Ако те не стартират, най-вероятно Северна Корея ще продължи нуклеарните тествания и през 2018 година Целта й е да натрупа задоволително средства за нанасяне на удар по Съединени американски щати. Счита се, че Пхенян разполага с от 25960 нуклеарни боеприпаса.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР