И в житейски план, и в политиката с безгръбначните всички

...
И в житейски план, и в политиката с безгръбначните всички
Коментари Харесай

Борислав Цеков: И в житейски план, и в политиката с безгръбначните всички правят, каквото си искат

" И в житейски проект, и в политиката с безгръбначните всички вършат, каквото си желаят ", по този начин разяснява наложеното на България несъгласие за влизането ѝ в " Шенген " доцент Борислав Цеков, създател на Института за съвременна политика в обзорното предаване " Това е България " на Радио " Фокус ".

Според Цеков сигурно можем да се преборим с неприятните вести тогава, когато нашето посланичество на равнище Европейски съюз - политическо и административно, се раздели с наивистичната визия на " йесмените ", с която мненията, изказванията, мненията на няколко страни от западна Европа по един много комплексарски метод се възприемат от нашите представители като последна инстанция, пред която те не смеят да аргументират позиция. 

Поведението на Нидерландия и Австрия по отношение на България е образец за двойните стандарти, които някои страни не престават да налагат в Европа,които са рецидив от предишното на тези страни - все колониални империи, все империи, владели други нации, с господарско мислене. Знаем че сходна теза смущава изнежените уши на българските " йесмени ", още повече на европейските  бюрократи, само че е извънредно време да се приказва ясно, тъй като в европейски проект всички имаме интерес от консолидацията на Европа против автокрацията, която се пробва да подпали света. Подобно държание от държани като Холандия и Австрия единствено катализира ползите на Русия в европейския район. Австрия е пословична с съветското въздействие там, стана ясно от разбора на Цеков.

Колкото и да наподобяват разумно на някои вътрешните ни политически проблеми и неналичието на устойчиво държавно управление през последните две години, те на процедура нямат нищо общи с " Шенген ", излиза наяве от думите на Цеков. 

" По тази логичност би трябвало да извадят Белгия изобщо от " Шенген ", тъй като не може с години да сформира държавно управление. Нищо общо няма това с критериите за " Шенген ", смята основателят на Института за съвременна политика.

Не инцидентно Холандия няма никакви причини, а Австрия си измисли в последния миг този аргумент  с мигрантите. Като че ли България е канила мигрантите в Европа, а не страни като Германия, Австрия и така нататък, добави още той.

Не подхожда на европейските полезности първо да каниш мигрантите с отворени прегръдки, да не се вслушваш в трезвите гласове, основно от източна Европа, които твърдяха,че сходна политика, каквато прокарваха страни като Германия, Австрия, Холандия - на отворени порти за всевъзможни мигранти е нездравословна, рискова, да бъдат наричани тези възражения надали не расистки  и в този момент внезапно - България била отговорна. Не е отговорна.  отговорни са тези, които заляха Европа с мигранти.

България би трябвало да продължи с по-твърд звук настояванията си за равноправно отнасяне и да осъществяване на договорите и отговорностите на останалите страни. България дава отговор на критериите за " Шенген ", зад това стоят Европейският парламент и останалите страни - членки, счита Цеков. 

Той акцентира: " Има задоволително начини в интернационалната политика да бъдат подсетени Холандия и Австрия, тогава, когато става дума за техните ползи и упоритости, да вземем за пример холандската упоритост да оглави " Фронтекс ", че без позитивен отговор от България, това не може да се случи. И до момента в който няма позитивен отговор за България от тези две страни, няма да има позитивен отговор за нищо, което изхожда от Холандия и Австрия ". 

В интернационалната политика се почитат мощните, тези, които имат позициая и най-много тогава, когато можеш -  да влияеш върху процесите когато това зависи от теб. Докато не отрежем Холандия за " Фронтекс " и не намерим мотиви да отрежем Австрия за нещо друго, нищо няма да стане, стана ясно от думите на доцент Борислав Цеков.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР