И в четвъртък горещата вълна, която идва от Африка, изтезаваше

...
И в четвъртък горещата вълна, която идва от Африка, изтезаваше
Коментари Харесай

Вечерни новини: Бабиш оцеля при вот на недоверие, недоволни граждани на протести в София

И в четвъртък горещата вълна, която идва от Африка, изтезаваше Европа, като температурите не престават да се повишават и на доста места надминават 40 градуса, чупейки редица национални върхове за юни. Очаква се това да продължи и в идните три дни, а паралелно с това в няколко страни бушуват и горски пожари.

Политическият живот в България е относително спокоен. Актуалната тематика за партийните дотации постепенно отшумява, като и през днешния ден партийните съвещания по тематиката бяха отсрочени поради отсъствието на управлението на ГЕРБ. Гражданите обаче имат личен дневен ред и той носи митинги.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък НАЙ-ВАЖНОТО

Гражданско неодобрение по разнообразни тематики провокира няколко митинга в София


Задълбочаващият се проблем с презастрояването в София, както и последните законодателни начинания на ръководещите провокираха три, въпреки и неголеми, тематични митинга в София в четвъртък. Сутринта пред Столична община се събраха жители от няколко столични квартала, с цел да стачкуват против презастрояването в София. Следобед пък от Асоциацията на заведенията демонстрираха недоволството си против признатите небрежно предходната седмица нови ограничавания и солени санкции против шума. От организацията упорстват за президентско несъгласие. Такова към този момент има против признатите неотдавна ограничавания и санкции за дивото къмпингуване, само че ръководещите са на път да го отхвърлят дефинитивно до дни, което провокира нова вълна неодобрение. Протест е плануван довечера пред Народното събрание.

Така макар горещините, ваканционното време и относително спокойният стопански и политически интервал, ръководещите съумяват да " ядосат " разнообразни публични групи, прокарвайки политики, които са задоволително дебатирани и повреждат обществен интерес.

Чешкият министър председател Бабиш оцеля при избор на съмнение и макар всеобщите митинги

Правителството на малцинството на чешкия министър председател Андрей Бабиш преодоля вота на съмнение. Искането на пет опозиционни партии не съумя да събере нужното болшинство от всички 200 депутати в чешкия парламент в четвъртък. Така Бабиш остава на власт макар абсурдът, в който е забъркан и макар големите митинги против него.

Повод за вота на съмнение са обвинявания в корупция против мултимилиардера, чиито компании - съгласно одит на Европейска комисия, са получили нелегално еврофинансиране. В последните седмици в демонстрации против Бабиш се включиха над четвърт милион души. Това са най-големите митинги в страната след смяната на режима през 1989 година Премиерът обаче няма никакво желание да подава оставка и се заигра с картата за сигурността и заплахата от " дестабилизация на страната ", позната и в България при сходни случаи.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рухналите здания във Виена взеха жертва


[AP Images]
Пожарникари са намерили тялото на жена под рухналите през вчерашния ден две здания във Виена след детонация - евентуално на газ. Очакванията са това да не е единствената жертва. Отделно има и най-малко 15 ранени при случая, някои от които тежко. Двете прилежащи жилищни здания са се срутили отчасти през вчерашния ден в късния следобяд, евентуално поради приключване и детонация на битов газ. На фасадата на една от постройките има голям кратер с размер на 3-4 етажа. В постройката има 22 жилището и в нея са регистрирни над 40 живущи. На мястото работят избавителни екипи.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Кой ще е новият шеф на БНР


Утре медийният регулатор би трябвало да избере нов общоприет шеф на БНР за идните три години. Кандидатите са петима - Светослав Костов, Митко Димитров, Валери Тодоров, Даниела Манолова и сегашният шеф Александър Велев.

От избора на Съвет за електронни медии зависи радиото да се развива като свободна медия, която работи в интерес на жителите, от каквато българското общество има остра потребност.

Срещата на водачите на Съединени американски щати и Китай и бъдещето на комерсиалната война са във фокуса на Г-20 в Япония

Срещата на водачите от групата на Г-20 ще се организира на следващия ден и в събота в Япония. Акцентът ще е персоналната среща сред Доналд Тръмп и Си Цзинпин в събота, като по-рано стана ясно, че Съединени американски щати и Китай са постигнали " краткотрайно помирение " в комерсиалния спор и че договарянията ще бъдат обновени.

Не се чака да се стигне до съглашение по време на срещата на Тръмп и Си, само че това е добра вест за световната стопанска система, в последно време подкопавана от несигурността. С интерес се чака и срещата Тръмп -Путин на следващия ден, само че тя не е толкоз значима за международните пазари.

THE BEST OF БОРИСОВ

" Мога да те возя и на джипката, чакай, да не избегаш, ей! "
" Най-обичам готвачите. Как съм гладен, когато и да е съм гладен ".
" Ей по този начин обичам, на голото поле по какъв начин се строи ".
" Една теменужка не желая да се смачка, чу ли ме, Нанков ".
" Толът е печатница за пари. Изкарвайте си пари, не може единствено да бъркаме в готовото на приходните организации ".

Из включването " онлайн " във фейбук на премиера Борисов, който бе на аудиенция в логистичната база на " Юск " в индустриалната зона на Божурище. Първата имитация бе отправена към служителка на датската компания, която придружаваше Борисов, до момента в който той обикаляше базата, " шофирайки " електрокарче.
По пътя той посети и квалифицираното трасе за разширението на пътя за Калотина, където даде мъдри препоръки към зам-министъра на благоустройството Нанков.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Община " Слатина " стартира нова инспекция на постройките върху терасата на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Повторната ревизия се постанова откакто шефът на строителния надзор в Столичната община арх. Влади Калинов анулира заповедта за събарянето им. Вчера той подаде оставка по искане на кмета Фандъкова.

Лидерът на " Воля " Веселин Марешки обмисля да се кандидатира за кмет на София, заяви той пред bTV. " В София ме припознават доста добре около бензиностанцията ", сподели Марешки в отговор на въпрос дали го припознават жителите на града. Той е привързан повече с Варна, където също в предишното беше кандидат-кмет.

Американската автомобилна компания Ford разгласи, че ще закрие 5 завода в Европа - 3 в Русия, а 2 във Англия, и ще освободи 12 хиляди души до края на идната година. Още един цех в Словакия ще бъде продаден. Причината е огромно преструктуриране на производството, а желанията на компанията бяха оповестени преди време, само че в този момент към този момент е ясно и за кои активи става дума.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО
Русия утвърди потреблението на първата плаваща нуклеарна централа


[rosenergoatom.ru]
Първият в света плаващ енергиен блок " Академик Ломоносов " получи от съветския регулатор 10-годишен механически лиценз и може да проработи още тази година, заяви " Росенергоатом ", представен от " Дневник ". Плаващата АЕЦ може в края на август да потегли към Певек - най-северното морско пристанище на Русия, където да стартира тествания.
Проектът цели доставяне с сила на отдалечени индустриалния предприятия, градове и петролно-газови платформи в Крайния север и Далечния изток на Русия. Строителството на " Академик Ломоносов " стартира преди 12 години. Тя има два нуклеарни блока и може а създаде електричество, задоволително за град с към 100 000 души население.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР