И тримата подсъдими по делото за подкупа в „Младост“ -

...
И тримата подсъдими по делото за подкупа в „Младост“ -
Коментари Харесай

Прокуратурата: Иванчева да лежи още повече. Тя: Невинна съм

И тримата подсъдими по делото за подкупа в „ Младост “ - Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров през днешния ден пледираха „ почтен “. На финала на делото пред Върховния касационен съд те желаеха той да ги оправдае или като опция – да върне делото на различен, неутрален съгласно тях състав на Апелативния профилиран углавен съд (докато през днешния ден в Народното събрание се взема решение ориста на самия съд – дали ще бъде закрит, б.р.).

Прокуратурата в лицето на Петър Долапчиев в противен случай – изиска утежняване на наказването, обещано им от Апелативния спецсъд.

Както е известно, състав на АСНС, управителен от ръководителя на съда Георги Ушев, на 6 юли 2020 година даде на тримата санкции от 8, 7 и 6 години, като анулира много по-тежките присъди от първата инстанция – 20, 15 и 12 години. Бе признат по-нисък размер на подкупа, като съдът одобри за необоснован и „ изключително тежкия случай “. Както и за групата от трима бе признато, че не може да дава отговор за пожелан подкуп до € 500 000.

Съществена част от пледоарията на прокурора през днешния ден бе, че АСНС позволява несъгласие в личните си претекстове, като ги оправдава за разликата от 250 000 евро, до 500 000 евро, колкото се твърдеше, че са желали от бизнесмена Александър Ваклин, включвайки „ пакетна цена “ и за бъдещите му планове в жк „ Младост “.

Съдът веднъж приема, че в началото поисканият действителен рушвет е 250 000, който след това е бил понижен на 187 500. И че първа вноска за него са 70 000 евро, с която тримата бяха хванати на 17 април 2018 година

Така и не стана ясно – в случай че не е съществувал проект за общ предстоящ рушвет от 500 000 евро, въз основата на какво първата поискана сума – 250 000 евро (което съответствува с 20 евро на метър, поискани от кметицата съгласно държавното обвинение) е понижена на 187 500 – което тъкмо съответствува с 15 евро на метър от проектите му за градеж.

Според прокурор Долапчиев би трябвало да се анулират по-леките присъди и делото да се върне на различен състав в апелацията. Той счита за законно - както бе решил първоинстанционният съд, че тябва да дават отговор по члена за извънредно висока социална заплаха на действието. И то, тъй като подсъдимите са лица с висока социална заплаха, а АСНС погрешно приема противоположното. С претекстове - че са с чисто правосъдно минало, трудово ангажирани, с висок учебен ценз.

Напротив – с поредност от срещи, откакто са се сговорили на 11 април за окончателната „ пакетна “ цена, тримата съгласно прокурора са показали интензивност, безсъвестност и непримиримост при гонене на незаконната цел.

За смекчващо събитие съгласно него може да се вземе само чистото им минало, защото в този момент „ съдът е приел, че лицата с висше обучение са по-малко публично рискови от лицата с главно обучение “.

Като опция той помоли съда да остави същите присъди.

И двамата бранители на Иванчева – Теодора Гинчева и Николай Хаджигенов, настояха, че тя невиждано е била арестувана в нарушаване на куп правила, че е наказана при основни процесуални нарушавания и й е наложено „ очевидно незаслужено наказване “.

Никога до момента в най-новата ни история не е било по-драстично и жестоко нарушавано на правото всеки да бъде считан за невиновен до влизане в силата на присъдата, както е по делото „ Иванчева “, сподели Хаджигенов..

И двамата приказваха обстойно за тв изявите на основния прокурор Гешев (по това време поредно началник на Спецпрокуатурата и зам.-главен, б.р.).

Намесен бе и Бойко Борисов – Хаджигенов напомни, че са се упражнявали върху виновността й „ тогавашни чиновници на Министерския съвет, тогавашният министър председател, тогавашният зам.главен прокурор, в този момент основен прокурор - в това число в докладите му пред Висш съдебен съвет, където Гешев декларира, че Иванчева е отговорна и тя е наказана “.

„ Възниква въпросът какво тогава вършим тука “, попита Хаджигенов висшите съдии.

Според него всяко едно от тези изявления е направено съзнателно – нито едно не е изпуснато инцидентно (тук пък бе даден за образец, само че отрицателен Цветан Цветанов с неговите прословути изцепки, б.р.).

" Това е авансово граден облик на Десислава Иванчева, с цел да не остане човек у нас, който не е авансово уверен във виновността й ", сподели юристът.

Според него е налице „ класическа провокация към рушвет “ от страна на Ваклин, до момента в който Иванчева „ не знае какво се случва “.

Към тезата за провокация към рушвет се причислиха и юристите на Биляна Петрова. Петрова съобщи в последната си дума, че е с разрушено здраве и желае да бъде оправдана.

Десислава Иванчева сподели:

Винаги съм защитавала публичните ползи и съм се борила с всевъзможен тип беззакония.

Никъде в толкоз томове няма дата, час, адрес и място, където да съм желала нещо за себе си. Има доктрина на вероятностите - „ по-скоро “ и „ вероятно “.

Невинна съм.

По-рано, при започване на съвещанието Биляна Петрова и юристите й настояха делото им да бъде спряно в българския Върховен касационен съд и да се насочи преюдициално питане до Съда на Европейски Съюз в Люксембург. Темата е, че в състава на предходната инстанция, която ги осъди - Апелативният спецсъд, е имало двама командировани съдии (Мариета Неделчева и Стоян Тонев).

Третият бе ръководителят на Апелативния спецсъд Георги Ушев, който обичайно подсъдимите упрекват в необективност и користолюбие.

Прд Клуб Z Емануил Йорданов - юрист на Биляна Петрова, съобщи, че Съд на Европейския съюз към този момент е имал изговаряне в посока, че съставите, включващи командировани съдии, са противозаконни. А на въпроса - за какво чак в този момент (апелацията им чете присъди на далечния 6 юли 2020 година, б.а.), отвърна, че неведнъж още до момента в който делото течеше в АСНС, са опитвали да извоюват отказ на съдиите.

Прокуратурата се опълчи, че в противен случай - съставът е бил образуван законно по всички правила посредством системата за инцидентно систематизиране.

Иначе самата Биляна Петрова изиска и нови доказателства - да се причислят претекстовете на две присъди на арбитър Иво Хинов, който им даде наказванията още на първа инстанция - Специализирания наказатлен съд.

" Пред Върховен касационен съд доказателстевни претенции не се вършат ", обори я Марияна Тодорова - юрист на третия обвиняем Петко Дюлгеров.

Съдия Спас Иванчев обачи отряза всички претенции. Той разгласи, че причина за допустимост е по отправения върос да не е налице решение на Съд на Европейския съюз. В случая обаче има такива решения. Върховният арбитър сподели и че пред Върховен касационен съд не се вършат доказатлствени претенции.

По съществото на делото Върховен касационен съд ще се произнесе " в период ", което може да е до 2 месеца, само че това е инструктивно - не наложително.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР