И третият ден на обсъждане на (ЕС) срещу Москва, включващ

...
И третият ден на обсъждане на (ЕС) срещу Москва, включващ
Коментари Харесай

Срещата на ЕС за нови санкции и ембарго на руския петрол приключи без резултат

И третият ден на разискване на (ЕС) против Москва, включващ поетапна възбрана на съветския нефт и петролни артикули, завърши, без представителите на 27-те страни да реализират единодушие. Пакетът към този момент беше изменен, като се даде изключение от възбраната за пазаруване на нефт за Унгария, Словакия и Чехия.

България също желае да получи сходна опция за интервал от две години, като ръководителят на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски съобщи в събота, че страната ни може да наложи несъгласие на предлагането, в случай че настояването не бъде почетено. За момента сходни изгледи обаче няма, защото основният претекст за настояването на Унгария, Словакия и Чехия е, че няма по какъв начин да внасят нефт посредством танкери и единствената им опция сега е посредством съветския водопровод " Дружба ".

Според Bloomberg основната спънка е Унгария, която продължава да блокира предлагането. Разговорите се чака да продължат през новата седмица, само че изясненост за точната дата за момента липсва.

За да бъде утвърден пакетът от наказания, е нужно единомислещо решение, което прави задачата по-трудна. Върховният представител по външните работи на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи пред Euronews, че е нужно бързо решение по въпроса, само че това е мъчно за реализиране. " Трябва да намерим решение, което е споделено, защото не всички страни са в една и съща обстановка ", сподели Борел.
Реклама
Борел още в петък съобщи, че ако срещите през уикенда не дадат резултат, ще се наложи външните министри на страните членки да обсъдят въпроса. Той също по този начин прикани за отбягване на сюжет, в който Европейски Съюз желае да спре енергийната си взаимозависимост от Русия прекомерно бързо. Според него първоначално би трябвало да се вземе решение за възбраната за пазаруване на съветски нефт и известно време по-късно да се премине към природния газ.

В случай че глобите бъдат признати, това би било шестият сходен ход от страна на Европейски Съюз. В новото предложение с изключение на възбраната за пазаруване на съветски нефт и петролни артикули, която би влезнала в действие от началото на 2023 година, са включени и други стопански ограничения. То планува възбрана за лъчение в Европейски Съюз на съветски пропагандни издания, налагане на самостоятелни наказания на съветските генерали, които по някакъв метод са забъркани в клането в Буча и обсадата на Мариупол в Украйна, както и унищожаване на три банки от разплащателната система SWIFT, измежду които и най-голямата съветска банка Сбербанк.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР